Az aktív életmód és a tápláló étrend fenntartása segíthet megelőzni a veseproblémákat. De bizonyos tényezők növelhetik a vesekárosodás vagy -betegség kialakulásának kockázatát.

A vesék ökölnyi szervek, amelyek a bordaív alján, a gerinc mindkét oldalán helyezkednek el. Több funkciót is ellátnak. A legfontosabb, hogy kiszűrik a salakanyagokat, a felesleges vizet és egyéb szennyeződéseket a vérből. Ezek a salakanyagok a hólyagban raktározódnak, majd a vizelettel távoznak. Ezenkívül a vesék szabályozzák a pH-t, a só- és káliumszintet a szervezetben. Olyan hormonokat is termelnek, amelyek szabályozzák a vérnyomást és szabályozzák a vörösvértestek termelését. A vesék felelősek a D-vitamin egy formájának aktiválásáért is, amely segít a szervezetben felszívni a kalciumot a csontok építéséhez és az izomműködés szabályozásához.

A vese egészségének megőrzése fontos az általános egészségi állapot és az általános jólét szempontjából. A vesék egészségének megőrzésével a szervezet megfelelően szűri és üríti ki a salakanyagokat és hormonokat termel, amelyek elősegítik a szervezet megfelelő működését.

Íme néhány tipp a vesék egészségének megőrzéséhez.

1. Maradjon aktív és fitt

A rendszeres testmozgás nem csak a derékbőségnek tesz jót, csökkentheti a krónikus vesebetegség kockázatát is. Csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a szív egészségét is, amelyek egyaránt fontosak a vesekárosodás megelőzésében. Nem kell maratont lefutni ahhoz, hogy learassuk az edzés jutalmát. A séta, a futás, a kerékpározás de akár a tánc is jót tesz az egészségnek. Keressen olyan tevékenységet, amely elfoglalja és szórakoztatja. 

2. Kezelje vércukorszintjét

A cukorbetegeknél vagy a magas vércukorszintet okozó állapotoknál vesekárosodás alakulhat ki. Ha a szervezet sejtjei nem tudják felhasználni a vérben lévő glükózt (cukrot), a vesék kénytelenek extra kemény munkát végezni a vér szűrése érdekében. Évekig tartó erőfeszítéssel ez életveszélyes károsodásokhoz vezethet. Ha azonban tudja kezelni a vércukorszintjét, csökkenti a károsodás kockázatát. Ezenkívül, ha a kárt korán észlelik, az orvos lépéseket tehet a további károk csökkentésére vagy megelőzésére.

3. Figyelje a vérnyomást

A magas vérnyomás vesekárosodást okozhat. Ha a magas vérnyomás más egészségügyi problémákkal, például cukorbetegséggel, szívbetegséggel vagy magas koleszterinszinttel jár együtt, jelentős hatást gyakorolhat a szervezetére. Az egészséges vérnyomásérték 120/80. A prehipertónia ezen érték és a 139/89 között van. Az életmódbeli és étrendi változtatások segíthetnek ezen a ponton csökkenteni a vérnyomást. Ha vérnyomása folyamatosan 140/90 felett van, akkor szükséges a rendszeres ellenőrzés, az életmódváltás és az esetleges gyógyszeres kezelés.

4. Kövesse nyomon testsúlyát és táplálkozzon kiegyensúlyozottan

A túlsúlyos vagy elhízott emberek számos olyan betegség kockázatának vannak kitéve, amelyek károsíthatják a vesét. Ide tartozik a cukorbetegség, a szívbetegség és a vesebetegség. Az alacsony nátriumtartalmú kiegyensúlyozott étrend, a feldolgozott húsok és más vesekárosító élelmiszerek kerülése, segíthetnek csökkenteni a vesekárosodás kockázatát. Összpontosítson olyan friss összetevők fogyasztására, amelyek természetesen alacsony nátriumtartalmúak, például a karfiol, az áfonya, a hal, a teljes kiőrlésű gabonák stb.

5. Igyon sok folyadékot

Nincs mese: igyál meg naponta nyolc pohár vizet! Ez azért jó cél, mert elősegíti a szervezet hidratáltságát. A rendszeres, következetes vízfogyasztás egészséges a vesék számára. A víz segít eltávolítani a felesleges nátriumot és a méreganyagokat a vesékből. Csökkenti a krónikus vesebetegség kockázatát is. 

Naponta legalább 1,5-2 litert célozzon meg. Hogy pontosan mennyi vízre van szüksége, az egészségi állapotától és életmódjától függ. Az olyan tényezőket, mint az éghajlat, a testmozgás, a nem, az általános egészségi állapot, valamint az, hogy Ön várandós vagy szoptat, fontos figyelembe venni a napi vízbevitel megtervezésekor. Azoknak, akiknek korábban vesekövük volt, egy kicsit több vizet kell inniuk, hogy megelőzzék a kőlerakódásokat a jövőben.

6. Ne dohányozzon

A dohányzás károsítja a szervezet véredényeit. Ez lassabb véráramláshoz vezet a szervezetben és a vesékben. A dohányzás emellett a veséket is kiteszi a rák kockázatának. Ha abbahagyja a dohányzást, természetesen csökken a kockázat is. Azonban sok évnek kell eltelnie ahhoz, hogy visszatérjen egy olyan személy kockázati szintjére, aki soha nem dohányzott.

7. Legyen tisztában az OTC tabletták mennyiségével

A vény nélkül kapható (OTC) fájdalomcsillapítók vesekárosodást okozhatnak. A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), köztük az ibuprofén és a naproxen, károsíthatják a vesét, ha rendszeresen szedi őket krónikus fájdalom, fejfájás vagy ízületi gyulladás kezelésére. Az Országos Vesealapítvány szerint ezeket a gyógyszereket nem szabad 10 napnál tovább szedni fájdalom esetén, vagy három napnál tovább láz esetén. Napi nyolcnál több aszpirin tabletta rendszeres bevétele átmenetileg vagy akár véglegesen is csökkentheti a veseműködést.

Ha naponta használja ezeket a gyógyszereket, kockáztathatja veséi egészségét. Beszéljen orvosával a vese szempontjából biztonságos kezelésekről.

8. Ha nagy a kockázata, rendszeresen járjon szűrésekre! 

Ha nagy a vesekárosodás vagy vesebetegség kockázata, érdemes rendszeres vesefunkciós vizsgálatokat végezni. A következő személyek számára előnyös lehet a rendszeres szűrés:

  • 60 év felettiek
  • akik alacsony súllyal születtek
  • szív-érrendszeri betegségben szenvedők, vagy családtagjaik ilyen betegségben szenvednek
  • olyan emberek, akiknek a családjában magas vérnyomás szerepel vagy előfordult már
  • elhízott emberek
  • akiknek a családjában már előfordult vesebaj.

Megbízható forrás szerint az Egyesült Államokban 7 felnőttből több mint 1 krónikus vesebetegségben szenved. A vesebetegség egyes formái progresszívek, ami azt jelenti, hogy a betegség idővel rosszabbodik. Amikor a veséi már nem tudják eltávolítani a salakanyagokat a vérből, tönkremennek. A szervezetben felhalmozódó méreganyagok súlyos problémákat okozhatnak és halálhoz vezethetnek. Ennek orvoslására a vérét mesterségesen, dialízissel kell szűrni, vagy veseátültetésre lenne szükség.

A vesebetegség leggyakoribb formája a krónikus vesebetegség. A krónikus vesebetegség egyik fő oka a magas vérnyomás. A veséi folyamatosan feldolgozzák a szervezet vérét. Minden percben eltávolítják a méreganyagokat, a salakanyagokat és az extra vizet körülbelül fél csésze vérből. A magas vérnyomás veszélyes a vesére, mert megnövekedett nyomást okozhat a vese funkcionális egységeiben, a glomerulusokban. Idővel ez a magas nyomás veszélyezteti a vese szűrőberendezését, és működésük romlik. Végül a veseműködés olyan mértékben leromlik, hogy már nem tudják megfelelően ellátni a feladatukat, és így dialízisre lesz szükség. A dialízis kiszűri a folyadékot és a salakanyagokat a vérből. A helyzettől függően a dialízis, különösen a peritoneális dialízis, hosszú távon hatékony lehet. Bár a dializált emberek átlagos várható élettartama 5-10 év, sokan 20-30 évig éltek. Végül szükség lehet veseátültetésre, de ez az adott körülménytől függ.

A cukorbetegség a krónikus vesebetegség másik fő oka. Idővel az ellenőrizetlen vércukorszint károsítja a vese funkcionális egységeit, ami szintén veseelégtelenséghez vezet.

Egy másik gyakori veseprobléma a vesekő. A vérben lévő ásványi anyagok és egyéb anyagok kikristályosodhatnak a vesékben, szilárd részecskéket vagy köveket képezve, amelyek általában a vizelettel távoznak a szervezetből. A vesekő áthaladása rendkívül fájdalmas lehet, de ritkán okoz jelentős problémákat.

Míg a vesekő, mint a krónikus vesebetegség kockázati tényezője minimális, gyakran akut vesekárosodáshoz (AKI) vezethet, amelyet akut veseelégtelenségnek is neveznek, különösen, ha a veseköveket kiszáradás vagy fertőzés kíséri.

A glomerulonephritis a glomerulusok gyulladása (a vesén belüli mikroszkopikus struktúrák), amelyek a vér szűrését végzik. A glomerulonephritist fertőzések, gyógyszerek, veleszületett rendellenességek és autoimmun betegségek okozhatják. Ez az állapot önmagától is javulhat, vagy immunszuppresszív gyógyszereket igényelhet.

Az egyes veseciszták meglehetősen gyakoriak és általában ártalmatlanok, de a policisztás vesebetegség egy súlyosabb állapot. A policisztás vesebetegség olyan genetikai rendellenesség, amely számos cisztát, folyadékzsákot okoz a vese belsejében és felületén, ami megzavarja a vese normál működését.

A húgyúti fertőzések a húgyúti rendszer bármely részének bakteriális fertőzései. A húgyhólyag és a húgycső fertőzései a leggyakoribbak. Általában könnyen kezelhetők, és kevés hosszútávú következménye van, ha egyáltalán van. Ha azonban nem kezelik, ezek a fertőzések átterjedhetnek a vesékre és veseelégtelenséghez vezethetnek.

A veséi létfontosságúak általános egészsége szempontjából. Ezek a szervek számos funkcióért felelősek, a testhulladék feldolgozásától a hormonok előállításáig. Éppen ezért a vesék gondozásának elsődleges egészségügyi prioritásnak kell lennie.

Az aktív, egészségtudatos életmód fenntartása a legjobb dolog, amit tehet veséi egészségének megőrzése érdekében.

Ha olyan krónikus egészségi állapota van, amely növeli a vesekárosodás vagy vesebetegség kockázatát, szorosan együtt kell működnie orvosával, hogy figyelje a veseműködés csökkenésének jeleit.

https://www.healthline.com/health/kidney-health?fbclid=IwAR1VI0og-8T5svvx9ug3r-l0W4czDjjVzRIAqOSKQmT_OF3N_vqweehvy6s#takeaway