A tél negatív hatással lehet bőrünkre: a hideg levegő miatt könnyen szárazzá, repedezetté válhat. Étrendünk megváltoztatásával azonban akkor is ragyogóvá tehetjük bőrünket, ha történetesen épp hó és fagy van. Az egészséges táplálkozás mindenképpen jótékony hatással van külsőnkre és belsőnkre is.

Íme, nyolc étel, amelyek rendszeres fogyasztásával télen is ragyoghatunk!

 1. Olajos halak
  A zsíros halak – mint például a lazac, a makréla, a hering – az omega zsírsavak és az E-vitamin nagyszerű forrásai. Az omega 3 csökkentheti a bőr gyulladását, ami a bőrpírt okozza, valamint az E-vitamin is kulcsfontosságú a bőr védelmében.
 2. Avokádó
  Az avokádó tele van egészséges zsírokkal, melyek rugalmassá teszik a bőrt. Egy több, mint 700 nő bevonásával készült tanulmány azt mutatta, hogy a több avokádó fogyasztása a bőrt rugalmasabbá és fiatalosabbá varázsolta. Az avokádó nem csak tartalmazza az E-vitamint és C-vitamint, egyes kutatások szerint a benne található C-vitamin segít a szervezetnek az E-vitamin jobb felszívódásában. 
 3. Dió
  Egészséges zsírokkal teli, növényi alapú snack, mely sugárzó megjelenést kölcsönözhet bőrünknek. Az egészséges zsírok mellett a dió magas cink- és fehérjetartalommal bír, melyek egyaránt hozzájárulnak a bőr ragyogásához.
 4. Édesburgonya
  Az édesburgonyának magas a béta-karotin-tartalma, melyet a szervezet A-vitaminná képes alakítani. A karotinoidok, köztük a béta-karotin is az antioxidánsok csoportjába tartozik, melyek segítenek megvédeni a bőrt a káros sugárzástól, természetes napvédőként funkcionálva. Az édesburgonya fogyasztása nem helyettesítheti a napvédő termékeket, de a benne található béta-karotin segíthet bőrünknek a károsodás utáni regenerációban. 
 5. Paprika
  A paprika szintén sok béta-karotint tartalmaz és mellette tele van C-vitaminnal is. A C-vitamin szükséges a kollagén előállításához, mely erősebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt. Ez segíthet a ráncosodás és a bőr megereszkedésének csökkentésében. 
 6. Brokkoli
  Ha bőrápoló diétáról van szó, akkor a brokkoli egy szuperhős. Cinket, A- és C-vitamint tartalmaz, emellett pedig két különleges anyagot: luteint és szulforafánt. A lutein a karotinoidok egy típusa, segít megelőzni a bőr kiszáradását és a ráncosodást. A szulforafán segít megvédeni a bőrt a napsugárzás okozta károktól és segíti a kollagén termelődését is. 
 7. Étcsokoládé
  Nem mintha újabb okot kéne találnunk az étcsokoládé élvezetéhez, de a kakaó még a bőrünkre is hihetetlen hatással lehet. Magas antioxidáns-tartalma segíthet a bőr hidratáltságában. Egy tanulmány megállapította, hogy a magas kakaótartalom összefüggésben áll a bőr jobb vérellátásával. A legjobb eredmény elérése érdekében válasszunk legalább 70% kakaótartalmú étcsokoládét.
 8. Vörös szőlő
  A vörös szőlő egy ún. rezveratrol nevű vegyületet tartalmaz, mely a gyümölcs héjában található. A reveratrol egy antioxidáns, mely csökkentheti a bőr öregedését. 

Forrás: 

https://www.express.co.uk/life-style/health/1501452/winter-skincare-8-foods-for-glowing-skin-full-list-evg?fbclid=IwAR2Bzyil_zb6Ul13youj9XGVvgo-Pj5TRIr7wiZqUuyPi0LwS3OqnpbTk0k