A nyári vakáció sokak számára az év fénypontja. Itt az ideje a kikapcsolódásnak, a családdal és a barátokkal tölteni az időt és élvezni a nyári időjárást. A nyaralás alatt rutinjaink változhatnak, sajnos ezzel együtt az étkezési szokásaink is – az egészséges táplálkozás rendszerint csak utógondolattá válik a nyaralás alatt.
A pihenéssel, összejövetelekkel és szórakozással járó napok során étrendünkre a következők lehetnek hatással:

 • Változás az étkezési időkben: A megszokottól eltérő időpontokban étkezünk.
 • Gyakoribb étkezés: A gyakori nassolás rendszeres szokássá válhat nyáron, különösen társasági eseményeken.
 • Magas kalóriatartalmú ételek és italok fogyasztása: A nyári rendezvényeken gyakran szolgálnak fel alkoholt és különleges italokat, amelyek magas kalóriatartalmúak és hozzáadott cukrot tartalmazhatnak. 
 • Csökkent gyümölcs- és zöldség bevitel: több egészségtelen, feldolgozott élelmiszer fogyasztása mellett kevesebb hely marad a tápanyagokkal teli élelmiszereknek, például a gyümölcsöknek és zöldségeknek.


Anélkül, hogy előre terveznénk, ezek az étrendi változtatások sokunknál kellemetlenséget okozhatnak, aminek következtében fáradtan, lomhán és kimerülten térhetünk vissza a nyaralásból – ez pontosan az ellenkezője annak, amit elvárunk a nyaralástól!
A jó étkezés a nyaralás alatt is kulcsfontosságú, de az egészség megőrzése nyaralás alatt nem jelenti azt, hogy nem érezheti jól magát. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan étkezzen jól és maradjon egészséges a nyári vakáció alatt.

 1. Csomagoljon egészséges harapnivalókat

Akár strandra utazik, akár hosszú út áll előttünk, csomagoljon magával egészséges harapnivalókat, például:

 • Előre vágott zöldségek és gyümölcsök hummusszal
 • Házi készítésű granola szeletek
 • Nyers, sózatlan dió
 • Keményre főtt tojás

Ezzel csökkenthetjük az egészségtelen élelmiszerek gyorséttermekben vagy kisboltokban való vásárlását.

 1. Maradjon hidratált

A hidratáltság megőrzése, különösen, ha kint van a nyári napon, fontos az energiaszint fenntartása és a hőkimerülés elkerülése érdekében. Fontos, hogy igyon sok vizet. Próbáljon szigetelt, újrafelhasználható vizes palackokat magával vinni bárhová, és szükség szerint újratölteni őket. Sok gyümölcsnek és zöldségnek magas a víztartalma, mint például az uborka, a görögdinnye, a paprika, az ananász és a paradicsom – így tökéletes nyári nassolnivalók. 

 1. Vásároljon vagy hozzon saját ételt

Ha a nyaralóhelyen van konyha, használja ki azt. Vigye magával saját ételeit, vagy keressen egy boltot a nyaralóhely közelében, ahol egészséges ételeket, például friss gyümölcsöt és zöldséget, sovány húsokat és teljes kiőrlésű termékeket vásárolhat.

 1. Ügyeljen a cukros italokra

Amikor hőség van, mi sem esik jobban, mint egy hideg üdítő. De ügyeljen arra, hogy sok alkoholos ital, különleges ital (például jeges kávé és turmix) és üdítőitalok magas cukrot és hozzáadott kalóriát tartalmazhatnak. Ügyeljen arra, hogy távollétében hány ilyen italt fogyaszt, és amikor lehetséges, válasszon vizet és próbáljon meg citrom-, uborka- vagy narancs szeleteket hozzáadni.

 1. Tervezze meg étkezését

Tervezze meg étkezését a nyaralás előtt (még akkor is, ha csak egynapos kirándulásról van szó). Az étkezések megtervezése segíthet abban, hogy ragaszkodjon az egészséges táplálkozáshoz és elkerülje a találgatásokat, hogy mit fog enni aznap. Keressen egészséges recepteket és ennek megfelelően tervezze meg listáját. 

 1. Töltsd fel a zöldség készletet!

Törekedjen arra, hogy minden étkezéshez valamilyen zöldséget egyen. További táplálkozási bónuszként a zöldségek tele vannak rostokkal és hosszabb ideig megőrizheti a jóllakottság érzését. Számos módja van annak, hogy több zöldséget iktasson be a nyaralás alatti étkezésébe, többek között:

 • Különféle apróra vágott zöldségek tálalása egészséges snackként
 • Zöldségek grillezése
 • Friss saláták készítése vacsorához

 

 1. Gondolja újra a mindent vagy semmit mentalitást

Nyaralás közben sokan azt eszünk (és amennyit) csak akarunk. Ám a túlzott kényeztetés emésztési problémákhoz vezethet – valamint szégyenérzethez és bűntudathoz. A másik oldalon a túl nagy szigorúság befolyásolhatja a nyaralás minőségét. A kalóriák és az ételek miatti folyamatos aggódás elveszi a nyaralás élvezetét és ha túlságosan korlátozza magát, az már egyáltalán nem egy nyaralás!

 

Nyaralás közben ne gondolkodjon feketén-fehéren – a mértékletesség kulcsfontosságú! Tervezze meg, hogy az idő nagy részében jól eszik, de ne fossza meg magát az időnkénti finomságtól. Tervezze meg, hogy a nyaralás alatt néhányszor kényezteti magát.
Egy kis előre tervezéssel lehetséges az egészséges táplálkozás a nyaralás alatt – akár hosszabb utazást tervez, akár otthon pihen. Ha követi ezeket a tippeket, az egészséges nyári étkezést gyerekjáték lesz, így a legtöbbet hozhatja ki a nyári napokból.

 

Forrás: https://www.naturefresh.ca/eating-healthy-on-summer-vacation/