A lebarnult bőr egészségesnek és ragyogónak tűnik. De köztudott, hogy a túlzott napozás a bőr károsodásához és felgyorsult öregedéséhez vezethet. A jól ismert fényvédők, így a naptej, a fejfedő és a napernyők mellett érdemes odafigyelni a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére is. A B-vitaminok és sok más vitamin és ásványi anyag belülről védi bőrét.

Ésszerű mértékben a napfény nagyon egészséges. Támogatja a bőr gyógyulási folyamatát és hozzájárul az általános jó közérzethez. Ennek egyszerű az oka: a nap serkenti a szerotonin boldogsághormont! Napi 15-20 perc napfény hatására a szervezet elkezdi termelni a D-vitamint. A D-vitamin fontos funkciókat tölt be a belek, a csontok, a fogak, az izmok, az immunrendszer és a hormonrendszer számára.

A kulcs azonban az, hogy legyünk óvatosak, és mértékkel élvezzük a napsütést! A fényvédő és a fejfedő magától értetődő legyen. Emellett 10 és 15 óra között kerülni kell a hosszantartó napozást a bőrrák kockázatának megelőzése érdekében. A tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok elengedhetetlenek a jó egészséghez. A hiány negatív hatással lehet a bőrre is.

Ebben a cikkben bemutatjuk az 5 legfontosabb nyári kiegészítőt.

B-vitamin

Sok B-vitamin pozitív hatással van a bőrre, nem csoda, hogy olyan népszerű a bőrápolásban. Javítja a bőr regenerációs képességét és segíti a ceramidok képződését. Ezek biztosítják, hogy bőrvédelmünk tökéletesen működjön, hogy bőrünk védett és jól hidratált maradjon. A bőr hidratálása elengedhetetlen a szép, egészséges bőrhöz. Ráadásul a B-vitamin csökkenti a pórusok méretét és még a ráncokat is csökkentheti. Nyáron különösen érdekes a B-vitamin antibiotikus hatása, mivel elősegíti a bőrpír gyorsabb múlását és a nyáron kiszáradásra hajlamos bőrt tökéletesen hidratálja.

Termékajánló

 

E-vitamin

Az E-vitamin erős antioxidáns és az egyik legjobb nyári kiegészítő a bőr számára. Megvédi a bőrt a nap által okozott károktól, és elnyeli a nap káros UV-fényét, amikor az eléri a bőrt.

Normális esetben a szervezet E-vitamint termel a faggyún keresztül (egy olajos anyag, amely a bőr pórusain keresztül szabadul fel). A megfelelő egyensúlyban a faggyú segít táplálni a bőrt és megakadályozza a kiszáradást. Az E-vitamin a bőrgyulladások kezelésében is segíthet, de különösen nyáron gyorsabb felépülést biztosíthat egy enyhe leégésből. Számos kozmetikai cég is felfedezte az E-vitamin szuperképességét, ezért sok krémben is megtalálható már az E-vitamin. Azonban tudni kell, hogy sokkal hatékonyabb szájon át szedni, ahelyett, hogy bőrünkre kennénk.

Termékajánló

 

Kollagén

A kollagén elsősorban szépségfehérjeként vált ismertté. Szerkezetesebbé és rugalmasabbá teszi a bőrt, emellett pozitív hatással van a hajra és a körmökre is. Nyáron a kollagén segíthet a sérült bőrsejtek helyreállításában, és a leégés is gyorsabban gyógyulhat.

Sajnos nem ritka, hogy hegyi túrázás vagy tengerparti séta közben kificamodik a bokánk. A kollagén-kiegészítők nagy segítséget jelenthetnek ebben az esetben is az ízületi sérülések csökkentésére.

Termékajánló

C-vitamin

Amellett, hogy támogatja immunrendszerünket, a C-vitamin a kollagén legjobb barátja is. Elegendő C-vitamin hiányában a szervezet nehezen tudja megfelelően felhasználni a kollagént. Ezenkívül a C-vitamin erős antioxidáns, és magas koncentrációban található meg az epidermisben (a bőr külső rétegében) és a dermisben (bőr belső rétegében). A C-vitamin szájon át történő bevétele növelheti a bőrre felvitt fényvédők hatékonyságát, hogy megvédje a nap káros UV-sugaraitól. Továbbá segíti a sebek gyógyulási folyamatát, és segíthet a sérült bőr gyógyulásában és a száraz bőr javításában is.

Termékajánló

 

A-vitamin 

Az A-vitamin fontos szerepet játszik a bőr szerkezetének felépítésében. A bőr felső rétegét szarusejtek alkotják. Az A-vitamin elősegíti ezeknek a sejteknek a képződését és támogatja a bőr regenerációs folyamatait. Bőrjavító hatású, sőt még a bőr simává is válhat.

Az E-vitaminhoz hasonlóan az A-vitamin egy zsírban oldódó vegyület, és a nyári egészség egyik legfontosabb vitaminja. A bőrre gyakorolt egészséges hatása mellett a szemre is pozitív hatással van. Már enyhe hiányosság is okozhat látási problémákat, beleértve az éjszakai látási nehézségeket és az olvasási nehézségeket. Az A-vitamin nyári hónapokban történő bevétele megelőzheti a nap által okozott látáskárosodást, és segíthet tisztábban látni.

A hagyományos fényvédelem, elegendő vitamin, ásványi anyag és tápanyag mellett a víz is az egyik legfontosabb összetevő a nyáron. A napon nagyon gyorsan kiszáradhat, ami közvetlen negatív hatással lehet a külső megjelenésre és a bőrre. 

Az étrend-kiegészítőket könnyű bevenni, és szervezetünk pillanatok alatt megkapja az összes vitamint, amire szüksége van a ragyogó, egészséges bőrhöz!


Termékajánló

 

Képünk illusztráció!

https://aavalabs.com/blogs/news/5-supplements-for-a-healthy-skin-during-summer