Infarktus, trombózis, daganat, cukorbetegség, gyulladások, köszvény, és még sorolhatnánk, mennyi betegség hátterében áll ott a CUKOR. Nagyban javíthatunk hosszútávú esélyeinken, ha kiiktatjuk étrendünkből.
Ha végre elhatároztuk magunkat, és a cukorpótlókon gondolkodunk, válasszuk mindenképp inkább a természetes alternatívákat!

Lássuk a listát:

Nádcukor: barna színű, de az ára miatt rögtön meg tudjuk különböztetni a sima barna cukortól (ami nem összetévesztendő a nádcukorral, ugyanis ez csak a hagyományos kristálycukor malátával színezett változata). Több fajtája is van, világosabb és sötétebb színű, nyers vagy kristályos. Égetett karamelles íze van, ezért nem illik mindenbe. Az állaga olyan, mint a vizes homok, apró szemű és nagyon puha. Azonban kalóriatartalma és GI-értéke nem sokban tér el a cukorétól. Mégis egészségesebb, mivel sokkal több a benne maradó értékes anyag és nem terheli annyira az emésztőrendszert mint a fehér cukor.
Méz: a legtermészetesebb édesítőszer, a természet (és a méhek) ajándéka. Majdnem minden dolog édesítésére ugyanúgy alkalmas, mint a cukor, de 40°C felett elveszíti a benne lévő értékes tápanyagok nagy részét. A GI-értéke viszont csak fele a cukorénak.

A GI, avagy a glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján. Eredetileg a cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére szolgált. A glikémiás index megmutatja, hogy az adott élelmiszerben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben, arról azonban nem tájékoztat, hogy mennyi szénhidrát van egy adott élelmiszerben. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.

Fruktóz, avagy a gyümölcscukor: természetes formájában ugyan a mézben és a gyümölcsökben található meg, azonban a neve csalóka, mert valójában répacukor elbontásával állítják elő. Majdnem ötvenszer édesebb, mint a kristálycukor, emiatt sokkal kevesebb is elég belőle. Süteménysütéshez kifejezetten javasolt, mert jobban megköti a nedvességet, ezért a sütik tovább maradnak puhák. Lassabban emeli meg a vércukorszintet mint a hagyományos kristálycukor, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Azonban szénhidráton kívül semmilyen tápanyagot vagy vitamint sem tartalmaz.
Xilit, avagy a nyírfacukor: először a nyírfából sikerült kivonni, innen ered a neve, de a valóság ennél szürkébb. Valójában kukoricacsutkából és fából állítják elő. Az édessége 60 százaléka a cukorénak, ezért kicsit több kell belőle, viszont kalóriatartalma is csak kb. fele a cukorénak. A GI-je viszont nagyon alacsony és annak is csak a fele szívódik fel, ráadásul nagyon lassan. Lúgosít és nem táplálja a candidagombákat.
Agaveszirup: a tequilán túl, hőkezeléssel és préseléssel szirup is készíthető az agávéból. Több fajtája is létezik attól függően, hogy mennyi az ásványianyag-tartalmuk. A méznél hígabb, de azért sűrű szirup, amely jóval édesebb, mint a cukor. A kalóriaértéke ugyanannyi, de sokkal kevesebb is elég belőle. GI-értéke fele a cukorénak.

Sztívia: a nagy reménység. Nem tartalmaz kalóriát, azonban a belőle készült kivonat 200-szor édesebb a cukornál. Csepp, finomított por, és őrölt levelek formájában is beszerezhető. De van egy nagy hibája, mégpedig az intenzív íze, ami a mesterséges édesítőszerekre emlékeztet. Nagyon kevés elegendő belőle, és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják!
Rizsszirup: főtt barna rizsből előállított édesítőszer, mely állagában és színében a mézre hasonlít. Mogyorós íze befolyásolja, hogy mit édesíthetünk vele. A rizsből nyert szirupban néhány olyan fontos nyomelem is megtalálható, mint a mangán, magnézium vagy a cink. Jó B-vitamin-forrás és ezeken kívül káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat is tartalmaz.
Juharszirup: a juharfa nedvéből készül. A fa nedvét lecsapolják, majd a sűrű, édes nedvet használják sütésre, főzésre. Port is előállítanak belőle, ami kétszer olyan édes, mint a nádból vagy cukorrépából nyert cukor. A juharszirup nemcsak édes, hanem sok nyomelemet is tartalmaz, többek között mangánt, riboflavint, cinket, magnéziumot, kalciumot, káliumot és vasat.
Eritritol: a sztívia mellett ez rendelkezik a legkevesebb energiatartalommal. Emiatt nagyon közkedvelt a fogyókúrázók körében. Nem emeli meg a vércukorszintet, mivel nulla a GI-e. A diabéteszesek ezt is fogyaszthatják, csakúgy, mint a sztíviát. Nincs káros hatással az emésztőrendszerünkre és a szájban lévő káros baktériumokra, így biztosítja a fogak védelmét is. Édessége a hagyományos kristálycukornak kb. 70%-ával egyezik meg.

A szőlőcukor, más néven a glükóz egy nagyon egyszerű szénhidrát. A test legfontosabb energiaszállítója. Leginkább sportolóknak ajánlott. Hamar felszívódik a szervezetben és képes megnövelni a vércukor- és inzulinszintet is. Amilyen hamar felszívódik, olyan hamar ki is ürül a szervezetből.

Van választásunk!


Természetesen, akik valamilyen betegségből adódóan nem ehetnek cukrot, azoknak még ennél is körültekintőbbnek kell lenniük, hiszen több olyan cukorhelyettesítő van, aminek glikémiás indexe ugyan alacsony, de szénhidráttartalma magas.

A cukorproblémák kezelésében hatékony segítséget nyújthatnak következő termékeink:

Regulatpro Glukoaktiv

 Blood Glucose Support

IR (inzulinrezisztencia)-szűrővizsgálat

Napjaink egyik legkomolyabb, és sok embert érintő betegsége a diabétesz, és az annak „előszobájának” is nevezett inzulinrezisztencia. Ez a szűrővizsgálati csomag (és terápia) elsősorban az inzulinrezisztenciában szenvedőknek szól és azoknak, akiknek családjában előfordult II-es típusú diabétesz vagy inzulinrezisztencia (tehát a valószínűsége is fokozottabb, hogy ilyen betegség kialakuljon). A szűrővizsgálat végére a páciens tisztába kerül azzal, hogy milyen változások szükségesek ahhoz, hogy a lehető legkisebb eséllyel legyen szenvedője az inzulinrezisztenciának. Aki pedig már beteg, az minden segítséget megkap, hogy állapota ne romoljon tovább, sőt – bizonyos esetekben akár – visszafordítható legyen jelen állapotából.