Rövidesen eljön a Nagypéntek, és ennek kapcsán mi juthat az életmóddal foglalkozó szakember eszébe, minthogy a böjti szezon végéhez értünk. De tudjuk-e még, hogy mi az a böjt, miért is alakult ki, és kell-e nekünk böjtölni egyáltalán?

Minden nagyobb világvallásnak része a böjti időszak, amelyet más-más formában, de általában kb. 1 hónapos időszakban követnek a hívek.

A keresztény böjt a húsmentes étrendről szól, de léteznek olyan böjtök is, amelyek ennél jóval szigorúbbak.

Ahogy a lelkünknek, úgy a testünknek is szüksége van néha egy kis karbantartásra. Ez az, amiben a böjtölés segíthet. Fontos azonban, hogy ez jól kivitelezett és tudatos legyen, mert a rossz böjt többet árthat, mint használ. 

Ha innen nézzük, a húsmentes böjt valójában csak azok számára igazán böjt, akik egyébként fogyasztanak húst, de ma már egyre többen vannak olyanok, akik az év 365 napján tartják ezt a szokást. A vegán, vegetáriánus életmód nagyon népszerű (talán nem is véletlenül), azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ennek az étrendnek is vannak “buktatói”, amikre szükséges figyelni, hogy valóban kiegyensúlyozott, teljes életet éljenek követői. 

Ha húsmentes életmódra adjuk a fejünket, érdemes konzultálni hozzáértővel, függetlenül attól, hogy milyen jellegű böjtöt választunk. Ha bármilyen egészségügyi problémánk adódik, akkor nemcsak ajánlott, hanem kifejezetten fontos, hogy legyen olyan szakember mellettünk, aki segít, amikor valami szokatlan dolog történik velünk.

Milyen böjtöt válasszunk?

A böjt legegyszerűbb formája az, ha a megszokott étrendünkből kiiktatunk valamit (pl. a húst). Ebben az esetben számolnunk kell azzal, hogy mit “veszítünk”, amikor elhagyjuk azt: így például a húsfogyasztás nélkül nagyon sok B-vitamin esik ki az étrendünkből, melyet szükséges pótolni. Ezt meg lehet tenni nagyon precíz étrendi tervezéssel, de a pótlásokat (az igen nagy valószínűséggel fennálló hiány miatt) koncentrált formában is be lehet vinni sezrvezetünkbe. Ehhez nyújthatnak segítséget a különböző vitaminkomplexek.

 

Az egyszerű böjt egy másik formája, amikor egy bizonyos napszakban, valamennyi ideig (minimum 6-8 óra) tudatosan nem eszünk. Ezek a napközbeni mini etapok igen hasznosak az anyagcserének, és ha ezt napi szinten ismételjük, azzal nagyon sok pozitív hatást lehet kiváltani. Ahogy minden böjtnél, ebben az esetben is lényeges szempont a tudatosság és a tervszerűség. Az nem böjt, ha időjárásra vagy egyéb okokra hivatkozva néha-néha nem táplálkozunk napközben, majd este “hulla éhesen” rászabadulunk a hűtőszekrényre, és felfalunk mindent, amit érünk. A napközbeni böjt során nagyon fontos, hogy megfelelően felkészüljünk rá mind fizikailag, mind lélekben.

 

A következő szint már egy-két fokkal komolyabb, amikor is rövidebb időre (1-2 napra) kifejezetten nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, hanem különböző, rostban gazdag turmixokkal és italokkal váltjuk ki az étkezéseket (léböjt). Ez a típusú böjt kifejezetten jót tehet az emésztőrendszerünknek, hiszen 1-2 napig abszolút könnyített üzemmódban működik. Ez, véleményem szerint, még mindig egy olyan kisebb kúra, amely otthon is biztonsággal elvégezhető.

 

Ennél szigorúbb böjtbe, amikor is napokig tudatosan nem étkezünk, otthoni körülmények között nem javaslok belevágni. Két ok miatt sem szerencsés ezeket vállalni: egyrészt, mert a hosszabb és/vagy szigorúbb elvonásoknak lehetnek intenzív tünetei, másrészt lelkileg is igen megterhelő folyamat lehet ez a fajta kúra. Fontos, hogy ilyenkor ne dolgozzunk, ki tudjunk kapcsolódni, és egy ideális ritmusban bonyolítsuk le a napunkat. Ezt munka és család mellett nehéz kivitelezni.

 

Akármibe is fogunk bele, nem szabad elfelejteni, hogy igyunk sok folyadékot (de legalább eleget), és ha nincs böjttel kapcsolatos tapasztalatunk, akkor kérjünk segítséget szakembertől, vagy csatlakozzunk egy olyan közösséghez, csoporthoz, ahol mind fizikailag, mind lelkileg támogatnak minket. 

 

Legyünk kipihentek! Fáradtan – különösen a megerőltető böjtbe – nem szabad belevágni, mert ártalmas lehet.

 

A böjt végeztével fokozatosan térjünk vissza megszokott étrendünkhöz és életmódunkhoz, hiszen szervezetünk ebben sem szereti a gyors változásokat. 

Még egy gondolat, hiszen nem mehetünk el a jelen helyzet mellett szó nélkül.

 

Betegen tilos a böjt bármely formája! Valóban igaz, hogy szigorú böjtöt nem célszerű fertőzéses időszakban végezni, hiszen a böjt alatt és közvetlenül utána valamelyest gyengül immunrendszerünk. Azonban egy kisebb böjt, a megfelelő tápanyagpótlásokkal, minden további nélkül segítség lehet szervezetünknek.

 

Készítmények, amelyek hasznosak lehet böjt alatt és után: