Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Évelő, közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, levelei nagyok, simák, fényesek, morzsolva fűszeres illatot árasztanak.
De lássuk, mi mindenre is jó ez a csodálatos növény?
Felhasználása igen sokrétű
Indiában már évezredek óta ismerik és használják, innen indult világhódító útjára. Sokáig a jómód jelképének tartották, és az egész test megtisztítását várták tőle. Indiából kereskedők által jutott be Európába és az ókori Görögországba. Sárga gyömbérnek először a görögök nevezték, és csak a 18. század második felében kapta meg mai nevét. Európában a híres svéd botanikus, Linné fedezte fel 1753-ban, és nevezte el Curcuma longának. A 18. században már Marco Polo is feljegyezte, hogy a kurkuma a sáfrányra emlékeztető termény, bár ténylegesen nem olyan, mint a sáfrány, de hasonló célokra megfelel. Nálunk eddig elsősorban fűszernövényként alkalmazták, főleg azért, mert szép sárga színt ad az ételeknek.
A kurkumát az „élet fűszereként” tartják számon. Ragyogó sárga por alakjában kerül forgalomba. A rövid, viaszos, narancssárga szárát megfőzik, megtisztítják, napon megszárítják, majd finom aromájú, sárga porrá őrlik, amelyet az ázsiai, főleg az indiai konyha alapvető fűszerként használ. Átható aromája különleges, kesernyés, erős, szinte csípős. Hasonlít a gyömbéréhez, ezért is nevezik „sárga gyömbérnek”.
A kurkumát – pontosabban a kurkumint – előszeretettel hasznosítja az élelmiszeripar is, elfogadott a szintetikus előállítása is (E 100 – kurkumin), valamint a fermentációs eljárás is, amely során baktériumokkal termeltetik meg a színanyagot. Többnyire azonban a természetes kurkumagyökér-kivonatokat vagy kurkumaporokat használják. Ezek színes fűszernek számítanak, így ezeket nem kell E-számmal feltüntetni.
A kurkuma azonban nem csupán fűszerként, festékanyagként és dísznövényként közkedvelt. Gyógynövényként még sokoldalúbban alkalmazható. A hagyományos indiai gyógyászatban, a több ezer éves múltra visszatekintő ájurvédában ősidők óta alkalmazott gyógyító (fű)szer.
Hatásai
Legfőbb hatóanyaga a kurkumin, amely a kurkuma sárga színét adja, olyan polifenol, amely két egymáshoz kapcsolódó ferulsav-molekulából áll. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület.
A glutation testünk egyik legerősebb antioxidánsaként ismert. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testünkből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Valószínűleg ezért alakult ki a tudósok körében az a nézet, amely szerint a test legerősebb gyógyító anyagaként tekintenek rá.
Hatóanyagai erősítik az epehólyagot, hatásos az epekő megelőzésében és kezelésében, ugyanis a kurkumin növeli az epe oldhatóságát, s ez gátolja az epekő kialakulását, és ez segíti a már meglevő kövek kiürülését. A kurkumin csökkenti a bélben lévő toxinok szintjét.
Kiváló vízhajtó, ezért támogatja a vesék munkáját is. Csökkenti a vér LDL koleszterin- és a trigylceridszintjét is. A kurkuma hatóanyagai serkentik a zsíranyagcserét (a súlycsökkenést is). Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizoltermelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat.
Felhasználása
Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, lázak, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. A kínai gyógyászatban szintén alkalmazták a vérkeringés javítására. Indiában a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, mert aranyló, fénylő színt kölcsönöz a bőrnek. Ezen kívül kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák.
Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, csípésekre külsőleg is alkalmazzák.
Légzési nehézségeknél a kurkuma főzetével inhalálni is szoktak. Mézben vagy ghíben (tisztított vaj) feloldva 1:1 arányban naponta 4-6 alkalommal fogyasztva csillapítja a köhögést, és feloldja a lerakódásokat. Hatékony májvédő. Hasonló hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag.
Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban, ennek ékes bizonyítéka, hogy minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás-narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek „fényfelvételét”!
Modern orvoslás
A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a kurkuminoidok állnak. Hatásmechanizmusuk és terápiás alkalmazásuk a már jól ismert flavonoidokhoz hasonló: antioxidáns hatásúak, hatékonyan csökkentheti a gyulladásos folyamatokat, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyületek lehetnek.
Külsőleg használva
- megállíthatja a vérzést
- antiszeptikus és csillapító hatású lehet
- csökkentheti a duzzanatokat
- rándulásra, izomlázra, zúzódásokra és viszketésre is kiváló segítséget nyújthat.
Belsőleg alkalmazva
- Remek keringésjavító szer, csökkentheti a trombózis és az infarktus kialakulását
- Vérömlenyek oldására, vérrögök kialakulásának meggátlására is alkalmazhatjuk
- Vértisztító, stimuláló hatású lehet, elősegítheti a vérsejtek képződését
- Csökkentheti a koleszterint, étvágygerjesztő hatású lehet. Serkentheti a zsíranyagcserét, segítheti az epeváladék epehólyagból való kiürülését
- Májvédő hatású lehet, segítheti a májsejtek fehérje anyagcseréjét. Remek szabadgyök-fogó, regenerálhatja a májsejteket
- Csökkentheti a lázat és a gyulladásos folyamatokat, fájdalomcsillapító hatású lehet
- Csillapíthatja a köhögést, hurutoldó hatásával enyhe megfázás, nátha kiváló ellenszere lehet
- Jótékonyan hathat és gyulladáscsökkentő hatással lehet az ízületekre, inakra is
- Antibakteriális, méregtelenítő hatásával fontos szerepe lehet a mindennapi megelőzésben, a kellemes közérzet kialakításában és megőrzésében.
A VitaHelpben kapható kurkumakészítmények: