Az ánizs (Pimpinella anisum) ugyanabból a családból származik, mint a sárgarépa, a zeller és a petrezselyem. Akár 1 méter magasra is megnőhet, virágokat és aprócska fehér gyümölcsöt hoz, amelyet ánizsmagnak neveznek. Az ánizsnak jellegzetes íze van, gyakran használják desszertek és italok ízesítésére.

Erőteljes egészségjavító tulajdonságairól is ismert és természetes gyógymódként működik számos betegség ellen.

Íme az ánizsmag 7 előnye és felhasználási módja, amelyeket a tudomány alátámaszt.

1. Tápanyagokban gazdag

Az ánizsmagot viszonylag kis mennyiségben használják, pedig jelentős mennyiségű fontos mikrotápanyagot tartalmaz. Az ánizsmag különösen gazdag vasban, ami létfontosságú az egészséges vérsejtek termeléséhez a szervezetben.

Kis mennyiségben mangánt is tartalmaz, mely egy antioxidánsként működő kulcsfontosságú ásványi anyag, szükséges az anyagcseréhez és a fejlődéshez.

Egy evőkanál (7 gramm) ánizsmag tartalmaz körülbelül:

 • Kalória: 23
 • Fehérje: 1 gramm
 • Zsír: 1 gramm
 • szénhidrát: 3 gramm
 • Rost: 1 gramm
 • Vas: a napi referencia-bevitel (RDI) 13%-a
 • Mangán: a KFI 7%-a
 • Kalcium: az RDI 4%-a
 • Magnézium: az RDI 3%-a
 • Foszfor: az RDI 3%-a
 • Kálium: az RDI 3%-a
 • Réz: a KFI 3%-a

Ne feledje azonban, hogy a legtöbb recept valószínűleg egy evőkanálnál kevesebbet igényel.

2. Csökkentheti a depresszió tüneteit

A depresszió gyakori, legyengítő állapot, amely a nők 25%-át és a férfiak 12%-át érinti világszerte. Egyes kutatások azt találták, hogy az ánizsmag hatékony lehet a depresszió kezelésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy az ánizsmag-kivonat erőteljes antidepresszáns tulajdonságokat mutatott egerekben és ugyanolyan hatékony volt, mint a depresszió kezelésére használt szokásos vényköteles gyógyszer.

Sőt, egy másik, 107 nő bevonásával végzett vizsgálatban napi 3 x 3 gramm ánizsmagpor bevétele hatékonyan csökkentette a szülés utáni depresszió tüneteit.

Hasonlóképpen, egy 120 ember bevonásával végzett négyhetes vizsgálatban egy kapszula (200 mg ánizsolajjal) naponta háromszori bevétele jelentősen csökkentette az enyhe vagy közepesen súlyos depresszió tüneteit a kontrollcsoporthoz képest.

3. Védelmet nyújthat a gyomorfekély ellen

A gyomorfekély egy fájdalmas seb, amely a gyomor nyálkahártyán képződik, és olyan tüneteket okoz, mint például az emésztési zavar, hányinger vagy égő érzés a mellkasban.

Bár a hagyományos kezelés jellemzően a gyomorsavtermelés csökkentésére ajánlott gyógyszerek szedésére irányul, az előzetes kutatások azt sugallják, hogy az ánizsmag segíthet megelőzni a gyomorfekélyt és csökkenteni a tüneteket. Egy állatkísérlet megállapította, hogy az ánizs csökkenti a gyomorsav-kiválasztást, segít megelőzni a gyomorfekély kialakulását és megvédi a sejteket a károsodástól. Az ánizsmag gyomorfekélyre gyakorolt hatásával kapcsolatos kutatások azonban még mindig nagyon korlátozottak. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogyan befolyásolhatja a fekély kialakulását és a tüneteket egyes emberek esetében.

4. Megakadályozza a gombák és baktériumok elszaporodását

Kémcsöves vizsgálatok azt mutatják, hogy az ánizsmag és vegyületei erős antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek megakadályozzák a fertőzéseket és blokkolják a gombák és baktériumok növekedését. Egy kémcsőben végzett vizsgálat kimutatta, hogy az ánizsmag és az ánizs-illóolaj különösen hatékonyak bizonyos gombatörzsek ellen, beleértve az élesztőket és a dermatofitonokat, amelyek bőrbetegségeket okozhatnak. Az anetol, az ánizsmag hatóanyaga gátolja a baktériumok szaporodását is.

Egy kémcsöves vizsgálatban az anetol blokkolta a kolerát okozó baktériumtörzs növekedését, ezt a betegséget súlyos hasmenés és kiszáradás jellemez.

5. Segíthet enyhíteni a menopauza tüneteit

A menopauza a női reproduktív hormonok természetes csökkenése az öregedés során, ami olyan tüneteket okoz többek között, mint a hőhullámok, fáradtság és száraz bőr. Úgy gondolják, hogy az ánizsmag utánozza az ösztrogén hatásait a szervezetben, potenciálisan csökkentve a menopauza tüneteit.

Egy négyhetes vizsgálatban 72 hőhullámban szenvedő nő naponta háromszor placebót vagy 330 mg ánizsmagot tartalmazó kapszulát vett be. Az ánizst szedők esetén közel 75%-kal csökkent a hőhullámok súlyossága és gyakorisága.

Az ánizsmag egyes vegyületei segíthetnek megelőzni a csontvesztést, ami a menopauza egyik jellegzetes tünete, amely a szervezet ösztrogénszintjének csökkenése következtében jelentkezik. Egy tanulmány megállapította, hogy egy 81%-ban anetolt, az ánizs aktív összetevőjét tartalmazó illóolaj segített megelőzni a csontvesztést és a csontritkulást patkányokban. Ezen ígéretes eredmények ellenére további kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy maga az ánizsmag hogyan befolyásolhatja a nők menopauzás tüneteit.

6. Kiegyensúlyozhatja a vércukorszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az anetol, az ánizsmag hatóanyaga, egészséges táplálkozással párosítva kordában tarthatja a vércukorszintet. 

Egy 45 napos, cukorbeteg patkányokon végzett vizsgálatban az anetol segített csökkenteni a magas vércukorszintet azáltal, hogy megváltoztatta számos kulcsfontosságú enzim szintjét. Az anetol az inzulint termelő hasnyálmirigysejtek működését is fokozta. Egy másik állatkísérlet arról is beszámolt, hogy az anetol javította a cukorbetegségben szenvedő patkányok vércukorszintjét. Fontos hozzátennünk, hogy ezek a vizsgálatok koncentrált anetolt használnak – sokkal nagyobb mennyiséget, mint amennyit egy tipikus adag ánizsmagban találunk. További vizsgálatokra van szükség annak felmérésére, hogy az ánizsmag hogyan befolyásolja az emberek vércukorszintjét.

7. Csökkentheti a gyulladást

Sok esetben a gyulladást az immunrendszer normális válaszának tekintjük a sérülések és fertőzések elleni védelem érdekében. A hosszú távú gyulladás magas szintje azonban olyan krónikus állapotokhoz kapcsolódhat, mint a szívbetegség, a rák és a cukorbetegség.

Állatokon és kémcsövekben végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy az ánizsmag csökkentheti a gyulladást, javítva az egészséget és megelőzve a betegségeket. Például egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az ánizsmagolaj csökkenti a gyulladásos duzzanatot és a fájdalmat. Más kutatások azt mutatják, hogy az ánizsmag magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, ami csökkentheti a gyulladást és megelőzheti a betegséget okozó oxidatív károsodást.

Lehetséges mellékhatások

A legtöbb ember biztonságosan fogyaszthat ánizst a káros mellékhatások kockázata nélkül. Azonban allergiás reakciót válthat ki, különösen, ha allergiás az azonos családba tartozó növényekre – például édesköményre, zellerre, petrezselyemre vagy kaporra. Ezenkívül az ánizs ösztrogénutánzó tulajdonságai ronthatják a hormonérzékeny állapotok tüneteit, például a mellrákot vagy az endometriózist. Ha a kórelőzményében szerepelnek ilyen állapotok, mérsékelten fogyasszon csak ánizst, és forduljon orvosához, ha aggályai vannak.

Adagolás és kiegészítők

Bár általában szárított magvakként vásárolják, az ánizs olaj, por és kivonat formájában is kapható. Az ánizsmag, az olaj és a kivonat mind-mind felfrissítheti a pékáruk és a cukorkák ízét, vagy fokozhatja a szappanok és bőrápoló krémek aromáját.

A legtöbb recepthez néhány teáskanál (4–13 gramm vagy 5–15 ml) őrölt ánizsmag, olaj vagy kivonat szükséges. Ne feledje, hogy minden forma eltérő koncentrációban tartalmaz ánizst, ezért fontos, hogy módosítsa a receptjét attól függően, hogy milyen formát használ.

Például, ha egy recepthez 1 teáskanál (5 ml) ánizskivonat szükséges, akkor 1/4 teáskanál (1 ml) ánizsolajra vagy 2 teáskanál (8 gramm) őrölt ánizsmagra cserélheti.

Gyógyászati felhasználásra a napi 600 mg és 9 gramm közötti ánizsdózisok hatékonynak bizonyultak olyan állapotok kezelésében, mint a depresszió.

Az ánizsmagpor napi 20 grammig terjedő adagja biztonságosnak tekinthető az egészséges felnőttek számára..

https://www.healthline.com/nutrition/anise#TOC_TITLE_HDR_11