Galéria

Galéria

Komplex szűrővizsgálat

szűrővizsgálat

A szervezet diszharmóniájának feltárása több, egymással összefüggő vizsgálat segítségével történik.

A VitaHelp Komplex Szűrővizsgálata egy olyan egyedi, innovatív diagnosztikai eljárás sor, amely célja, hogy feltérképezze testünket és lelkünket. A Komplex Szűrővizsgálat egy teljes körű képet ad szervezetünk állapotáról. A diagnosztikai eljárás során olyan rejtett, vagy kialakulóban lévő betegségekre is rá lehet mutatni, amelyek tünetei nem feltétlenül jelentkeznek problémaként. A vizsgálat során javaslatot teszünk azokra az életmódbeli változtatásokra, terápiákra, amelyek igény és lehetőség szerinti gyorsasággal, személyre szabottan kiutat mutathatnak a betegségből, problémából.

A Komplex Szűrővizsgálat az alábbi fázisokból áll 

Artériás érvizsgálat

Mi az arteriográf vizsgálat lényege, miért fontos?

Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos technológiai fejlesztés, melynek segítségével, az erek állapotának vizsgálatával az érelmeszesedés korai stádiuma is felismerhető; abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségi problémák (pl. érszűkület, szívinfarktus, agyvérzés) még megelőzhetőek.

Arteriográfos viszgálatMaga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, amelyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros,  azaz kiszámítja az úgynevezett "artériás életkort". Az arterial stiffness (érfali merevség) az a jellemző paraméter, mely az érelmeszesedés legkorábbi stádiumának kimutatását teszi lehetővé. Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel a módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról.

A vizsgálat meghatározza a centrális (aorta) nyomást, amely azért fontos, mert a szív és érrendszeri események jelentős részét centrális ereink károsodása okozza. Meghatározza a kisartériák tónusát jelző augmentációs indexet, amelynek emelkedése az érelmeszesedés legkorábbi jele. Megadja a pulzushullám terjedési sebesség értékét, amely a főütőér rugalmasságát jelzi. Ha az aortafal merev, rugalmatlan, azaz a stiffness emelkedett, az bizonyított, önálló kardiovaszkuláris rizikófaktor (minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb).

A vizsgálat menete

Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A mérés előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani, viszont ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és veszélytelen. A vizsgálat fekvő helyzetben történik egy felkarra helyezett mandzsettával, és az adatok felvételével együtt körülbelül 5-10 percig tart, mely során már a vizsgálati eredmény is elkészül.

A mérés 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak,  akik:

- stresszes körülmények között élnek és dolgoznak
- túlsúlyosak
- dohányoznak
- akinek magas vérnyomása van
- akinek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
- cukorbetegek, vesebetegek
- akiknek családjában előfordult magas vérnyomás, vagy szívbetegség, cukorbetegség
- a változó korba lépő hölgyeknek
- akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható  panasza van
- akinek váratlanul memóriazavara kezdődik

A páciens a vizsgálat végeztével egy eredménylapot kap arról, hogy a mért paraméterek együttes értékelése alapján artériás állapota optimális, normális, de már magasabb, vagy a határértékeket meghaladó kategóriába esik-e. 

Biofeedback

A modern orvostudomány nem tudna létezni az olyan diagnosztikai eljárások nélkül, mint az EKG, EEG, EMG, amelyek a szív, az agykéreg és a vázizomzat elektromos aktivitását mérik. A szervezet elektromos tevékenységének mérése azonban újabb korszakához érkezett: ez a biofeedback elven működő diagnosztika és terápia alkalmazása.

Amikor egy szerv vagy szervrendszer megbetegszik, megváltozik az elektromágneses tevékenysége, az egészséges és fiziológiailag normális rezgésszámokon kívül olyan kóros hullámokat kezd kibocsátani, amelyek nem csak az adott szerv, hanem az egész szervezet működését gyengítik. A vizsgálattal mód nyílik a szervezetben kialakult, minimális, még alig észlelhető eltérések kimutatására, amelyek a későbbi, súlyosabb elváltozások előjelei, esetleg kiinduló okai lehetnek. Segítségével feltérképezhetjük a szervezettel kapcsolatban álló környezeti allergének, toxikus anyagok, környezeti ártalmak hatásait, valamint a szervezet aktuális vitamin, ásványi anyag és aminosav ellátottságát.

A biofeedback terápia során alkalmazott készülék segítségével lehetőség nyílik a különböző szervek és szervrendszerek fiziológiai és patológiai hullámainak elkülönítésére és a kóros rezgéstartomány csökkentésére, illetve semlegesítésére, valamint az egészséges hullámok normál szintre való felerősítésére.

 

Electro Interstitial Scan

A módszer egyedülálló módon ad információt az extracelluláris (EC) és intracelluláris (IC) terek állapotáról és az azokban zajló élettani folyamatokról. Az eszköz lehetővé teszi, hogy egy három perces non-invazív eljárással képet kapjunk a páciens állapotáról, nem csupán az egyes szervekre, hanem az egész szervezetre vonatkozóan.

Információt nyújt például: a szív, a vesék, a tüdő, a máj, a hasnyálmirigy, az emésztés, az agy, vagy akár az idegrendszer funkcionális állapotáról. Áttekintést nyerhetünk a hormonszintekről, az oxidatív stresszről, vagy a vérgáz értékekről és a szervezet sav-bázis egyensúlyáról is.

Hőtérképes EKG

Gyors módszer a szív vizsgálatára, néhány perc alatt felméri a szív funkcionális állapotát, számítógépes kiértékelés után a szív "képének" 3 dimenziós megjelenítésével.

A módszer lehetőséget nyújt különböző betegségek korai stádiumban való kimutatásához, pl.: artériás magas vérnyomás a szívben, szívizom elfajulás, szívfal megvastagodás, szívelégtelenség, kóros véráramlási minták, oxigénhiány miatt kifejlődött szívbetegség, szívizom-meszesedést okozó régi szívinfarktus. 

"Klasszikus" belgyógyászat

Klasszikus személyes és családi anamnézis felvétele után, részletes belgyógyászati vizsgálat és státusz felvétele. Belgyógyász szakorvos által megtörténik az egyes vizsgálatok kielemzése, kiértékelése, illetve az integrált medicina alkalmazásával a terápiás javaslatok összefoglalása. Fontos elem a talált eltérésekre személyre szabott módon összeállított életmód- és táplálkozási tanácsadás.

Műszeres gerincvizsgálat

Az eljárás objektív módszer az ízületek merevségének vagy rugalmasságának mérésére, illetve biztonságos és hatásos módszer az emberi gerincoszlop mechanikai rendellenességeinek kezelésére.


Meghatározzuk azokat a csigolyaszelvényeket (szegmenseket), amelyeknek más az ellenállási válasza, mint ami egy hasonló esetben, hasonló csigolyaszelvényen normálisként elvárható. A készülék a gerinc minden részét (nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti) külön elemzi és az eredményt grafikusan jeleníti meg. Az elemzési fázis után a kiválasztjuk a korrigálandó szelvényt vagy szelvényeket, és a korrekciós rendszer rezonanciával korrigáltan kopogtatja a kiválasztott gerincszelvényeket.

A rendszer lehetővé teszi a terapeutának, hogy optimális korrekciós technikát vagy egy alternatív kezelési módszert válasszon. A módszer vagy a korrekciós rendszerbe épített technikát alkalmazza, vagy más fizikai terápiát (pl. masszázst). Ezután a gerinc kiválasztott területeit újból fel lehet mérni, hogy a korrekció vagy kezelés előtti körülményeket össze lehessen hasonlítani a korrekció vagy kezelés utáni eredményekkel.

Non-invazív véranalízis

Ez a non-invazív vérkép és metabolit-analizátor olyan készülék, amely a megszokott (vizelet-vérkép) laboratóriumi paramétereken messze túlmutató vizsgálati spektrumot ölel fel, ráadásul az alap paraméterek mellett azok értelmezését és a tényleges élettani folyamatok megértését segítő eredményekkel is szolgál. A módszer lényege az emberi test felületének biológiailag aktív referencia pontjain végzett hőmérséklet mérés.

A vizsgálat célja a változások meghatározása például a vér alakos elemeinek összetételében és a kémiai reakciók lefutása során, amelyek kölcsönhatásban vannak a szervezet által szabályozott oxigénfelvétellel, valamint széndioxid kibocsátással.

Pulzusdiagnosztika

Az emberi szervezet működésében különböző időintervallumokra vetíthető ciklikusság jellemző. Legyen szó a különböző enzimek, hormonok, idegingerület átvivő anyagok, vagy egyéb élettani ciklusokat szabályozó fehérjemolekulákról, a ciklikus működés egyensúlya alapfeltétele az egészséges funkciók fenntartásának. A bioritmus digitális analizátora éppen ezt a működést vizsgálja, azaz az emberi szervezet biológiai ritmusának elemzését végzi el. A mérés alapja az elektrokardio frekvenciák széles sávjának detektálása, azaz a bioritmikus információs elemzés új technológiája - az ú.n. fraktális neurodinamika.

  • Dinamikus vizsgálat során ellenőrzi a páciens funkcionális és pszichofizikai állapotát - fázis analízis és az agyi bioritmus képei alapján - valamint értékeli a gyógyítási folyamat során alkalmazott hagyományos és nem tradicionális terápiák hatásosságát.
  • A központi szabályozás és endokrin rendszer neurodinamikus értékelése a szervezet biológiai ritmusának megfelelően.
  • Sportsérülés utáni rehabilitációs időszakban, amikor fizioterápiás, korrekciós vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak, folyamatában lehet követni a hatást.
  • A sportolók fizikai terhelésekhez való alkalmazkodásának, edzettségi fokának, a fizikai terhelésekhez szükséges energia ellátás gyors kontrollja.
  • A szervezet bioritmusának, harmonizációs állapotának elemzése a fraktális elemzés módszerével.
  • Funkcionális állapotmutatók változásának dinamikus vizsgálata - "egészség naptár".
  • A szív és érrendszer állapotának értékelése és a neurohumorális rendszer szabályozása az EKG görbék időparaméterei alapján.
  • A vegetatív szabályozás mutatóinak elemzése statisztikai módszerekkel a szívritmus időbeli mutatói alapján.