Galéria

Galéria

Artériás érvizsgálat

Mi az arteriográf vizsgálat lényege, miért fontos?

Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos technológiai fejlesztés, melynek segítségével, az erek állapotának vizsgálatával az érelmeszesedés korai stádiuma is felismerhető; abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségi problémák (pl. érszűkület, szívinfarktus, agyvérzés) még megelőzhetőek.

Maga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, melyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros,  azaz kiszámítja az úgynevezett "artériás életkort". Az arterial stiffness (érfali merevség) az a jellemző paraméter, mely az érelmeszesedés legkorábbi stádiumának kimutatását teszi lehetővé. Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel a módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról.

A vizsgálat meghatározza a centrális (aorta) nyomást, amely azért fontos, mert a szív és érrendszeri események jelentős részét centrális ereink károsodása okozza. Meghatározza a kisartériák tónusát jelző augmentációs indexet, amelynek emelkedése az érelmeszesedés legkorábbi jele. Megadja a pulzushullám terjedési sebesség értékét, amely a főütőér rugalmasságát jelzi. Ha az aortafal merev, rugalmatlan, azaz a stiffness emelkedett, az bizonyított, önálló kardiovaszkuláris rizikófaktor (minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb).

A vizsgálat menete

Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A mérés előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani, viszont ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és veszélytelen. A vizsgálat fekvő helyzetben történik egy felkarra helyezett mandzsettával, és az adatok felvételével együtt körülbelül 5-10 percig tart, mely során már a vizsgálati eredmény is elkészül.

A mérés 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak,  akik:

- stresszes körülmények között élnek és dolgoznak
- túlsúlyosak
- dohányoznak
- akinek magas vérnyomása van
- akinek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
- cukorbetegek, vesebetegek
- akiknek családjában előfordult magas vérnyomás, vagy szívbetegség, cukorbetegség
- a változó korba lépő hölgyeknek
- akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható  panasza van
- akinek váratlanul memóriazavara kezdődik

A páciens a vizsgálat végeztével egy eredménylapot kap arról, hogy a mért paraméterek együttes értékelése alapján artériás állapota optimális, normális, de már magasabb, vagy a határértékeket meghaladó kategóriába esik-e.