Galéria

Galéria

Inkontinenciakezelés

A női inkontinencia kezelése konzervatív terápiás módszerrel (elektromos stimulálás)

Ez elektromos áram használatát jelenti a medencei szervek, vagy azok idegellátásának ingerlésére. Célja: a terápiás válasz direkt kiváltása mellett az alsó húgyúti diszfunkciók szabályozása. Az elektrostimuláció az egyes izmok megkülönböztetésének és aktív működtetésének elsajátítását is segíti a passzív tornáztatásuk mellett. Az elektroterápiás készülék előre beállított, kész programokkal rendelkezik a különböző inkontinenciaformák kezelésére. Azonban lehetőség van egyéni programok készítésére is. A kezeléseket az optimális eredmény eléréséért ajánlott naponta végezni. Tapasztalataink szerint alkalmanként 15 perc, 6-8 nap kezelés után a betegek 90%-a panaszmentes lesz. A kezelés fájdalommentes, mellékhatása nincs.

Mi is az inkontinencia?

Az inkontinencia vizelet- és széklet-visszatartási képtelenséget jelent. Inkontinenciánál az ok a vizeletkiválasztó szervek, illetve az ezekkel kapcsolatban álló nemi szervek kóros elváltozása, vagy a működésük szabályozásához szükséges idegrendszeri sérülés vagy betegség.

Néhány éve még az inkontinencia tabutéma volt, pedig a probléma szakmai felmérések szerint - nagy számú előfordulása miatt - népbetegségnek tekinthető. Jobban befolyásolja az érintettek életminőségét, mint a szívinfarktus, az agyvérzés, a daganatos betegségek vagy a cukorbaj.

Az inkontinencia férfiaknál is előfordul, mégis főleg a nők életét keseríti meg. Az inkontinencia kellemetlen tünetei akkor alakulnak ki, ha fokozódik a hasűri nyomás, pl. nevetéskor, tüsszentéskor, ugráskor, nehéz csomag cipelése közben. Idősebb korban a menopauza után fellépő tünetek kialakulásáért elsősorban a női hormon a felelős. Ez ugyanis fontos szerepet játszik a gátizomzat és a húgycső-záróizom rugalmasságának megtartásában.

Ezek a panaszok jellemzően már az első szülés után jelentkeznek, de a nők többségénél önmaguktól is elmúlnak. Azonban főleg a túlsúly megmaradása miatt sokan szorulnának kezelésre.

Az inkontinencia formái

Urge (sürgetéses) inkontinencia: a hólyagban lévő kisebb mennyiségű vizelet esetén is úgy érzi a beteg, hogy sürgősen el kell érnie a toalettre. Ezt az érzést a hólyag hiperaktív állapota okozza. Kiváltó okai lehetnek: öregedés, húgyúti fertőzés vagy betegség.

Túlfolyásos inkontinencia: ilyenkor a hólyagizomzat elvékonyodok, vagy a záróizom túlműködik és a hólyagürülés elégtelenné válik. Kiváltó okai lehetnek: gerincsérülés, megnagyobbodott prosztata, egyéb beidegzési zavar. Ilyenkor a hólyag megtelik vizelettel, de a vizelési inger elmarad, ezért megnyílik a hólyag záróizma és a vizelet elcsepeg, illetve kisebb-nagyobb mennyiségben elfolyik.

Stressz-inkontinencia: ezt minden olyan fizikai terhelés kiválthatja, mely a hasprés fokozódásával jár. Pl.: köhögés, nevetés, tüsszentés. Ez az inkontinenciafajta nőknél igen gyakori. Kiváltó oka: a gátizomzat elégtelen működése, gyengesége, melyet terhesség, szülés, ill. a menopauzával járó nőihormon-csökkenés válthat ki. Férfiaknál legtöbb esetben a prosztataműtét szövődményeként jön létre.

Funkcionális inkontinencia: ennek hátterében rendszerint nem urológiai ok, hanem tudatzavar áll (pl. a beteg nem emlékszik arra, hogy hol a toalett, ill. az mire használható, vagy olyan rossz fizikai állapotban van, hogy egyedül képtelen eljutni a mosdóba).

Az inkontinencia gyógyításának módszerei:

- gátizomtorna vagy intimtorna néven ismert és eléggé elterjedt hazánkban a medencefenék izmainak erősítése

- műtéti megoldások, pl. szalagplasztikák, melyet a húgycső alá vezetve, azt megemelve biztosítják a megfelelő hólyagzáródást

- gyógyszeres kezelések, melyek célja: a vizelések közötti időintervallum meghosszabbítása, a hólyag kapacitásának növelése (több vizeletet tudjon tartani), az akaratlan hólyagizom-összehúzódások csillapítása, megszüntetése

- elektrostimulálás, melynek lényege az izmok, idegek, idegvégződések stimulálása. A beavatkozás hatására a hólyag izomzata feszesebbé válik, a beidegzések normalizálódnak, és a megfelelő vizelési inger részben vagy egészben visszatér

Az elektrostimuláló eljárásra alkalmas készülék a "Detrusan 500", melyet az inkontinencia gyógyítására külföldön már évtizedek óta, hazánkban pedig több mint 10 éve eredménnyel alkalmaznak. Így pl. az SE Urológiai és Andrológiai Klinikáján, valamint a DOTE-n, de más kórházak járóbeteg-szakellátásain is.

Tapasztalataink szerint már 5-10 alkalommal végzett (naponta vagy kétnaponta) alkalmanként 15 percig tartó kezelés eredményesen gyógyítja az inkontinencia legtöbb fajtáját, nagymértékben javítva a beteg egészségi állapotát és életminőségét.