Galéria

Galéria

Szív- és érrendszeri szűrővizsgálat

A fogantatás után az első jel, ami biztossá teszi egy anya számára gyermeke létezését, az az első szívdobbanások érzékelése, melyek aztán egész életünkben elkísérnek bennünket. Tudjuk, hogy szívünk mennyire fontos, azzal azonban már kevésbé vagyunk tisztában, hogy milyen eszközökkel tehetjük egészségesebbé, hogyan támogathatjuk, segíthetjük. A testmozgás fontossága mellett - melyet nem győzünk hangsúlyozni – mindenki tudja milyen fontos az egészséges táplálkozás.

A szív megbetegedéseit tekintve három fő csoportot különböztethetünk meg. A veleszületett szívhibák, a gyulladásos szívbetegségek, valamint a koszorúerek megbetegedéséből adódó kórállapotok.

A szívünk feladata, hogy eljuttassa a vért az egész testbe, a szervekhez és szövetekhez. Sosem pihen, mindig dobog, mindig pumpálja a vért. Megfelelő működésének fontosságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy a megbetegedése esetén vérpumpáló képessége csökkenhet, ami akár fatális következménnyel is járhat.

A szívbetegség esetenként öröklődhet. Vannak olyan tényezők, amelyek emelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, fokozzák az érelmeszesedést. A szívet tápláló erek szűkülése, meszesedése a szívet leggyakrabban érintő betegség, az oxigénhiányos szívizom-károsodás kialakulásáért felelős.

Szűrővizsgálatunkkal teljeskörűen átvizsgáljuk szív- és érrendszere állapotát, valamint fontos prevenciós tanácsokkal látjuk el egészségének és boldogságának megőrzése érdekében.

Fázisok

Artériás érvizsgálat

Mi az arteriográf vizsgálat lényege, miért fontos?

Az Arteriográf nevű készülék egy új, magyar orvos technológiai fejlesztés, melynek segítségével, az erek állapotának vizsgálatával az érelmeszesedés korai stádiuma is felismerhető; abban a fázisban diagnosztizálható a betegség, amikor a komolyabb egészségi problémák (pl. érszűkület, szívinfarktus, agyvérzés) még megelőzhetőek.

Arteriográfos viszgálatMaga a vizsgálat vérnyomásméréshez hasonlít, ám nem csupán a szisztolés/diasztolés értéket ismerjük meg: a felkarra helyezett mandzsetta ún. teljes pulzusgörbéket képes érzékelni, amelyek gyakorlatilag a karunkban mérhető vérnyomásváltozásokkal azonosak. Ezeket a görbéket a mérőműszer elektronikus jelekké alakítja, majd a számítógépes program meghatározza, hogy az erek rugalmassága optimális, normális, emelkedett vagy kóros,  azaz kiszámítja az úgynevezett "artériás életkort". Az arterial stiffness (érfali merevség) az a jellemző paraméter, mely az érelmeszesedés legkorábbi stádiumának kimutatását teszi lehetővé. Ideális esetben az artériák ily módon meghatározott életkora nem haladja meg a vizsgált személy valódi életkorát. Ezzel a módszerrel értékes információkat lehet nyerni az érfalban lévő sejtek működéséről, valamint a fő ütőér, az aorta rugalmasságáról.

A vizsgálat meghatározza a centrális (aorta) nyomást, amely azért fontos, mert a szív és érrendszeri események jelentős részét centrális ereink károsodása okozza. Meghatározza a kisartériák tónusát jelző augmentációs indexet, amelynek emelkedése az érelmeszesedés legkorábbi jele. Megadja a pulzushullám terjedési sebesség értékét, amely a főütőér rugalmasságát jelzi. Ha az aortafal merev, rugalmatlan, azaz a stiffness emelkedett, az bizonyított, önálló kardiovaszkuláris rizikófaktor (minél rugalmasabb az érfal, annál egészségesebb).

A vizsgálat menete

Ahhoz, hogy a vizsgálat jól értékelhető legyen, teljes nyugalom, csendes környezet szükséges, beszéd, mozgás kerülendő. A mérés előtt 3 órán belül nem szabad bő ételmennyiséget, kávét fogyasztani, dohányozni, 10 órán belül alkohol tartalmú italt fogyasztani, viszont ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás. Mivel a vizsgálat kizárólag vérnyomás- és pulzushullám-görbék méréseiből áll, nem jár semmilyen fájdalommal, vagy kellemetlenséggel, nincs mellékhatása és veszélytelen. A vizsgálat fekvő helyzetben történik egy felkarra helyezett mandzsettával, és az adatok felvételével együtt körülbelül 5-10 percig tart, mely során már a vizsgálati eredmény is elkészül.

A mérés 30 éves életkor felett mindenkinek javasolt. Közülük is különösen azoknak,  akik:

- stresszes körülmények között élnek és dolgoznak
- túlsúlyosak
- dohányoznak
- akinek magas vérnyomása van
- akinek magas a koleszterin- és/vagy a triglicerid szintje
- cukorbetegek, vesebetegek
- akiknek családjában előfordult magas vérnyomás, vagy szívbetegség, cukorbetegség
- a változó korba lépő hölgyeknek
- akinek bármilyen érbetegséggel összefüggésbe hozható  panasza van
- akinek váratlanul memóriazavara kezdődik

A páciens a vizsgálat végeztével egy eredménylapot kap arról, hogy a mért paraméterek együttes értékelése alapján artériás állapota optimális, normális, de már magasabb, vagy a határértékeket meghaladó kategóriába esik-e.

Hőtérképes EKG

Gyors módszer a szív vizsgálatára, néhány perc alatt felméri a szív funkcionális állapotát, számítógépes kiértékelés után a szív "képének" 3 dimenziós megjelenítésével.

A módszer lehetőséget nyújt különböző betegségek korai stádiumban való kimutatásához, pl.: artériás magas vérnyomás a szívben, szívizom elfajulás, szívfal megvastagodás, szívelégtelenség, kóros véráramlási minták, oxigénhiány miatt kifejlődött szívbetegség, szívizom-meszesedést okozó régi szívinfarktus.

"Klasszikus" belgyógyászat

Klasszikus személyes és családi anamnézis felvétele után, részletes belgyógyászati vizsgálat és státusz felvétele. Belgyógyász szakorvos által megtörténik az egyes vizsgálatok kielemzése, kiértékelése, illetve az integrált medicina alkalmazásával a terápiás javaslatok összefoglalása. Fontos elem a talált eltérésekre személyre szabott módon összeállított életmód és táplálkozási tanácsadás.

Non-invazív véranalízis

Ez a non-invazív vérkép és metabolit-analizátor olyan készülék, amely a megszokott (vizelet-vérkép) laboratóriumi paramétereken messze túlmutató vizsgálati spektrumot ölel fel, ráadásul az alap paraméterek mellett azok értelmezését és a tényleges élettani folyamatok megértését segítő eredményekkel is szolgál. A módszer lényege az emberi test felületének biológiailag aktív referencia pontjain végzett hőmérséklet mérés.

A vizsgálat célja a változások meghatározása például a vér alakos elemeinek összetételében és a kémiai reakciók lefutása során, amelyek kölcsönhatásban vannak a szervezet által szabályozott oxigénfelvétellel, valamint széndioxid kibocsátással.

Pulzusdiagnosztika

Az emberi szervezet működésében különböző időintervallumokra vetíthető ciklikusság jellemző. Legyen szó a különböző enzimek, hormonok, idegingerület átvivő anyagok, vagy egyéb élettani ciklusokat szabályozó fehérjemolekulákról, a ciklikus működés egyensúlya alapfeltétele az egészséges funkciók fenntartásának. A bioritmus digitális analizátora éppen ezt a működést vizsgálja, azaz az emberi szervezet biológiai ritmusának elemzését végzi el. A mérés alapja az elektrokardio frekvenciák széles sávjának detektálása, azaz a bioritmikus információs elemzés új technológiája - az ú.n. fraktális neurodinamika.

  • Dinamikus vizsgálat során ellenőrzi a páciens funkcionális és pszichofizikai állapotát - fázis analízis és az agyi bioritmus képei alapján - valamint értékeli a gyógyítási folyamat során alkalmazott hagyományos és nem tradicionális terápiák hatásosságát.
  • A központi szabályozás és endokrin rendszer neurodinamikus értékelése a szervezet biológiai ritmusának megfelelően.
  • Sportsérülés utáni rehabilitációs időszakban, amikor fizioterápiás, korrekciós vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak, folyamatában lehet követni a hatást.
  • A sportolók fizikai terhelésekhez való alkalmazkodásának, edzettségi fokának, a fizikai terhelésekhez szükséges energia ellátás gyors kontrollja.
  • A szervezet bioritmusának, harmonizációs állapotának elemzése a fraktális elemzés módszerével.
  • Funkcionális állapotmutatók változásának dinamikus vizsgálata - "egészség naptár".
  • A szív és érrendszer állapotának értékelése és a neurohumorális rendszer szabályozása az EKG görbék időparaméterei alapján.
  • A vegetatív szabályozás mutatóinak elemzése statisztikai módszerekkel a szívritmus időbeli mutatói alapján.