Foglalkozás-egészségügy - másképp

- a kockázati tényezők kizárásáért, csökkentéséért

A cél a megelőzés, de a még tünetmentes időszakban felfedezett és diagnosztizált betegségek minél előbbi és hatásosabb kezelése is fontos lehet. A program mindenkinek ajánlott, aki túlhajtott, stresszes életmódot él, keveset mozog, túlsúlya van, sokat dohányzik, akinek a családjában előfordult örökletes betegség.

A munkahelyi stressz miatti egészségproblémák az utóbbi években emelkedő tendenciát mutatnak. A WHO előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második leggyakoribb oka.

A munkahelyi stressz és annak káros hatásai valamilyen formában szinte minden szóba kerülnek. Gyakran hallhatjuk kollégáktól, ismerősöktől, hogy stresszesek egy feladat, határidő vagy éppen a főnök megjegyzései miatt. Tréningekre járunk, ahol megtanulhatjuk, hogy mit tehetünk a stresszhelyzetek megelőzésére és a feszültség oldására. A különböző internetes portálok is ontják az információt ebben a témakörben.

Egyes felmérések szerint hazánkban minden második (!) munkavállaló valamilyen fokú, már káros stresszhatásnak van kitéve munkahelyén.

A munkahelyen feszültséget okozhat a munkavállalókban a feladatok nagy mennyisége, az időkényszer, a rendszeres túlórák, a nem megfelelő munkakörülmények, stb.

Kutatások igazolják, hogy a krónikus stressz általános betegségkockázatot jelent. Az, hogy kinél, milyen betegség alakul ki, genetikai hajlam függvénye is. A tartós munkahelyi stressz miatt kialakulhat gyomor- és bélrendszeri (pl. fekély), szív- és érrendszeri betegségek (pl. vérnyomás-problémák, szívritmuszavar). Gyakori, hogy az érintett munkavállalóknál légzőszervi- vagy bőrtünetek, illetve endokrin betegségek (pl. pajzsmirigy alul- vagy túlműködés) jelentkeznek. Súlyosabb esetben depresszió, autoimmun-, sőt, akár daganatos betegség is előfordulhat. 

Az általunk ajánlott szűrés egy vagy két korszerű, műszeres vizsgálatból, és az azt követő konzultációból áll. Ez egy hatékonyan felépített vizsgálati módszer, amely az elmúlt években már több ezer páciens diagnosztikáját, és ezáltal gyógyulási folyamatait segítette.

A mért adatok és automatikus értékelések figyelembe vételével a szűrésen részt vevők személyes konzultáció keretében összefoglaló értékelést kapnak orvosunktól, szakmai vezetőnktől az egészségi állapotukról, betegségeikről, illetve az egészségüket veszélyeztető kockázatokról.

A műszeres vizsgálatok rövid bemutatása

Vérvétel nélküli labordiagnosztika (non-invazív véranalízis)

Nem levett, hanem élő vérből végzi az analízist 3 paraméter alapján: elektromos impulzus, hőmérséklet és a vér szénmonoxid-oxigén egyensúlya. 130 paramétert kb. 5 perc alatt vizsgál meg: májenzimeket, emésztőenzimeket, a különböző szervek vérellátását, néhány hormonszintet, a vér alakos elemeit, vérgáz-paramétereket, vesefunkciókat, tüdő- és keringési mutatókat. 5 elektródával történik a mérés, melyeket a test biológiailag aktív pontjaira helyezünk. A vizsgálat teljesen fájdalommentes, non-invazív (tűszúrás nélküli), azonnali eredménnyel és kiértékeléssel.

Pulzusdiagnosztika

A vizsgálat az EKG- és EEG-jelek eltérései alapján számol különböző idegrendszeri funkcionális paramétereket. Segítségével meghatározható a stressz, a fáradtság mértéke, a sejtek biológiai életkora, a vegetatív szabályozás, az energiaháztartás, a keringési- és az idegrendszer állapota, de akár az alvás minősége is, sőt, az aktuális általános közérzetre vonatkozóan is láthatóak adatok. Az esetleges eltérések, az immunválasz már a betegség kialakulását megelőzően, vagy annak korai szakaszában megjelennek, így még a tünetek kialakulása előtt megelőzhető a kóros állapot kifejlődése. A vizsgálat végén, az eredmények alapján készül egy személyre szabott légzőgyakorlat is: a számítógépes program megállapítja az adott páciens számára ideális légzésformát, amelyet napi kétszer ajánlott végigcsinálni. Ez hatékonyan növeli a szervezet oxigénellátottságát, a tüdőkapacitást, csökkenti a stresszt az egyenletes légzés beállításával, és előnye, hogy otthon is lehet gyakorolni.