Komplex Onkorehabilitáció

Onkorehabilitáció

Mind az alapbetegségnek, mind a betegség kezelésére alkalmazott terápiáknak igen súlyos és nagymértékben életminőséget rontó mellékhatásai vannak. Intézményünkben, szakembereink hozzáértő munkájának közreműködésével kialakítottunk egy komplex és személyre szabott rehabilitációs programot, mellyel a maradandó egészségkárosodásokat és az ezzel járó lelki problémákat előzhetjük meg vagy a már kialakult rendellenessége(ke)t kezelhetjük. Végül a legfontosabb, hogy mindezekkel lehetőséget teremtünk arra, hogy megelőzzük, vagy késleltessük a betegség kiújulását.

A terápiás program felépítése az alábbiak szerint alakul:

1.    Daganatos betegek általános gyengesége

A fáradékonyság előfordulása csaknem 100% az onkológiai kezelések során és az azt követő években is lassan enyhül. A gyengeség kiváltásában a következő tényezők játszanak szerepet:
-  maga az alapbetegség
-  az alkalmazott onkoterápia (sugár-, kemo- és immunterápia)
-  bizonyos kóros élettani működések, eltérések (pl.: vérképzési zavar, inmobilitás (mozgáshiány, ami csökkenti az izomtömeget és beszűkíti az ízületek mozgástartományát.))
- anyagcsere változások, melynek legfőbb okai: nem megfelelő táplálkozás, gyógyszer mellékhatások, a tumor domináns anyagcseréje miatt a szervezet egyéb sejtjei „éheznek”, nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, nem megfelelő fájdalomcsillapítás
- általános lehangoltság (jövőkép elvesztése, magára maradottság érzés, környezet tájékozatlanságából adódó kommunikációs blokkok miatt)

Mit tehetünk a daganatos fáradtság ellen? Tekintettel a tünetegyüttes komplexitására, a megoldás is összetett. Az alábbi eszközök közül válogathatjuk ki a személyre szabott megoldást.

Segítő kommunikáció; fájdalomcsillapítás; onkoterápiás táplélék-kiegészítők; pszichoterápia; relaxációs és meditációs technikák; légzéstechnikák; testtudatosság kialakítása; mozgás rehabilitáció; alapbetegség-specifikus diéta

2.    Daganatos fájdalom

A statisztikák szerint a daganatos betegek 50%-ánál jelentkezik kezelésre szoruló fájdalom, amely 70 %-ban az alapbetegség, 30%-ban a kezelések következménye. Annak ellenére, hogy a jelenlegi korszerű és hatékony fájdalomcsillapító módszerekkel a daganatos fájdalmak 95 %-a csillapítható, vagy elviselhető szintre hozható lenne, a Magyar Rákliga statisztikái szerint a betegek 11%-a szenvedett megkérdezésekor 7 hónapon túli elviselhetetlen fájdalomtól (2000-es adatok szerint). A nemzetközi statisztikákban is hasonló adatokat találhatunk.

A daganatos fájdalom okai:

- maga az alapbetegség elhelyezkedése miatt, méretéből adódó tünetek miatt, vagy a velejáró szövődmények miatt
-  onkológiai kezelések és beavatkozások miatt
-  a daganatok okozta másodlagos elváltozások, pl székrekedés, felfekvés, bélgörcs miatt
-  a daganatos alapbetegségtől függetlenül kialakuló fájdalmak

Mit tehetünk a fájdalom ellen?

A fájdalomcsillapítást alapos felmérés után óra szerint, fájdalom lépcső szerint, folyamatosan, személyre szabottan a legmodernebb gyógyszerekkel, szakorvosi felügyelet mellett végezzük. Ezen a területen bevethető fizikai terápiák (Papimi, Bemer, Lágylézer), pszichoterápia, relaxáció, csoportterápia, művészetterápia, jóga, mozgásterápia.

3.     Daganatos betegek táplálkozási és testsúly problémái

A daganatos betegek 50 %-ánál jelentkezik fogyás, viszont igazolt rizikófaktor a túlsúly is. Mindkét állapot megemeli a betegség kiújulásának és progressziójának kockázatát.

A testtömeg 10 %-ának gyors elvesztése, erősen befolyásolja a betegség kimenetelét negatív irányba. A gyors testsúlycsökkenés mögött általában, étvágytalanság, tumoros anyagcsere változások, hányinger, íz érzés- és nyelészavar, ételundor, székrekedés, hasmenés, felszívódási zavar valamint lelki okok állnak.

Mit tehetünk a gyors fogyás megelőzésének érdekében?

A fenti tünetek és okok megszüntetésére komplex és személyre szabott táplálkozási programot alakítunk ki, melynek részei: pszichoterápia, gyógyszerek/táplálék-kiegészítők kiválasztása, felszívódás támogatása komplex terápiákkal, speciális diéta kialakítása.

A túlsúly kialakulása mögött általában a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás, valamint a nem megfelelő stressz kezelés állnak. A megemelkedett testtömeg index, illetve a hasi zsírszövet felszaporodása a rákbetegség kiemelkedő rizikófaktora.

Mit tehetünk a túlsúly ellen?

Az emelkedett testtömeg indexszel érkező pácienseink esetében egy lassú, kímélő súlyvesztést indítunk meg komplex módon, melynek alapelemei a rendszeres, kíméletes testmozgás, a célnak megfelelő kalorizálás, pszichoterápia, stressz-kezelési módszerek megtanítása, anyagcsere komplettáló táplálék-kiegészítők és fizioterápiás módszerek alkalmazása.

Mindkét csoportnál elengedhetetlen a teljes és átfogó életmódváltás megindítása, amelyhez telemedicina segítségével hosszú távú tanácsadói segítséget is tudunk nyújtani.

4.    A hangulati, testséma és intim működéssel kapcsolatos zavarok

Az onkoterápiás eljárások és maga a daganat is, szinte kivétel nélkül a test anatómiai és funkcionális károsodását, valamint a lelki egyensúly kibillenését okozzák. Ez a fajta lelki egyensúlyvesztés tovább erősíti, a már meglévő, és a betegség kialakulásában is feltehetően szerepet játszó fokozott stressz terheltséget.
Az ebbe a csoportba tartozó problémák nagy százaléka különböző okok miatt nem kerül megbeszélésre az orvos beteg kapcsolatban. Például a daganatos betegek szexuális problémái 85-90%-ban ki sem derülnek. Az onkológiai betegséggel, illetve az alkalmazott kezelésekkel összefüggő, ilyen jellegű problémák enyhítése, vagy lehetőség szerinti megoldása nagymértékben javítja a beteg és környezete életminőségét, a beteg javulási-, sőt gyógyulási kilátásait is. Konkrétan melyek ezek a problémák:

-  az onkoterápiás eljárások következtében kialakult torzulások
-  emésztési zavarok, megváltozott bélműködés
-  hormonkezelésből adódó problémák
-  terméketlenség
-  nemi vágy és működés zavarai
-  korábban kialakított jövőkép megváltozása

Mit tehetünk a jobb életminőség érdekében? A szervi rehabilitációk lehetőségének feltárása, beteg edukáció (a beteg ismereteinek bővítése a saját állapotával kapcsolatban), pszichoterápia, szexológiai konzultáció, közérzet- és hangulatjavító fizikai terápiák, gyógytorna, onkostylist, intimtorna segítségével javíthatjuk vendégeink életminőségét.
Jól tudjuk, hogy egy ilyen nehéz élethelyzetben a rossz szokások feladása nagy kihívást jelent. Kutatások igazolták, hogy az életmódváltás sokkal sikeresebb, ha egy intenzív kezdet után folyamatos kapcsolattartással, félévenkénti kontrollal, évenkénti megerősítéssel támogatjuk a változtatni szándékozót.

Ennek szellemében dolgozta ki szakorvosi irányítású multidiszciplinális csapatunk a következő támogatói folyamatot:

1.) 3 hetes, igény szerint kórházi elhelyezést is biztosító, az életmódváltás megindítását célzó „Start program”

2.) a megindított folyamatok támogatására tele medicinás kapcsolat biztosítása, a folyamat során felmerülő kérdések tisztázására

3.) félévente egy 5 napos kontroll vizsgálat, az elért változások detektálása és a folyamat finomhangolása

4.) a zajló folyamatok támogatására tele medicinás kapcsolat további fenntartása, a folyamat során felmerülő kérdések tisztázására

5.) az intenzív „Start program” évenkénti ismétlése, a zajló életmódváltás elmélyítésének érdekében


Amennyiben Ön, családja, vagy környezete érintett a fent említett problémák valamelyikében, várjuk szeretettel központunkban!

 Érdeklődés, bejelentkezés, további információk

Név:*
Telefon:*
-
E-mail:*
Szolgáltatás:
Üzenet:*