Onkorehabilitáció

Mind az alapbetegségnek, mind a betegség kezelésére alkalmazott terápiáknak igen súlyos és életminőséget nagymértékben rontó mellékhatásai vannak. Intézményünkben, szakembereink hozzáértő munkájának közreműködésével kialakítottunk egy komplex, személyre szabott rehabilitációs programot, mellyel a maradandó egészségkárosodásokat és az ezzel járó lelki problémákat előzhetjük meg vagy a már kialakult rendellenessége(ke)t kezelhetjük. Mindezekkel lehetőséget teremtünk arra, hogy megelőzzük, vagy késleltessük a betegség kiújulását.

A terápiás program felépítése az alábbiak szerint alakul:

1. Daganatos betegek általános gyengesége

A fáradékonyság előfordulása csaknem 100% az onkológiai kezelések során, amely a következő években is csak lassan enyhül. A gyengeség megjelenésében a következő tényezők játszanak szerepet:

 • maga az alapbetegség
 • az alkalmazott onkoterápia (sugár-, kemo- és/vagy immunterápia)
 • bizonyos kóros élettani működések, eltérések (pl.: vérképzési zavar, immobilitás (mozgáshiány, ami csökkenti az izomtömeget és beszűkíti az ízületek mozgástartományát)
 • anyagcsere-változások, melynek legfőbb okai: nem megfelelő táplálkozás, gyógyszer-mellékhatások, a tumor domináns anyagcseréje miatt a szervezet egyéb sejtjei „éheznek”, nem jutnak hozzá a megfelelő tápanyagokhoz, nem megfelelő fájdalomcsillapítás
 • általános lehangoltság (jövőkép elvesztése, magára maradottság érzése, stb.)

Mit tehetünk a daganatos fáradtság ellen? Tekintettel a tünetegyüttes komplexitására, a megoldás is összetett. Az alábbi eszközök közül válogathatjuk ki a személyre szabott megoldást.
Segítő kommunikáció; fájdalomcsillapítás; onkoterápiás készítmények;; pszichoterápia; relaxációs és meditációs technikák; légzéstechnikák; testtudatosság kialakítása; mozgásrehabilitáció; alapbetegség-specifikus diéta

2. Daganatos fájdalom

A daganatos betegek 50%-ánál jelentkezik kezelésre szoruló fájdalom, amely 70%-ban az alapbetegség, 30%-ban a kezelések következménye.

A daganatos fájdalom okai:

 • a daganat elhelyezkedése, mérete vagy a velejáró szövődmények miatt
 • az onkológiai kezelések és beavatkozások miatt
 • a daganatok okozta másodlagos elváltozások, pl. székrekedés, felfekvés, bélgörcs miatt
 • a daganatos alapbetegségtől függetlenül kialakuló fájdalmak

Mit tudunk tenni a fájdalom ellen?
A fájdalomcsillapítást alapos felmérés után óra szerint, fájdalomlépcső szerint, folyamatosan, személyre szabottan a legmodernebb gyógyszerekkel, szakorvosi felügyelet mellett végezzük.

3. Daganatos betegek táplálkozási- és testsúlyproblémái

A daganatos betegek 50%-ánál jelentkezik fogyás, viszont igazolt rizikófaktor a túlsúly is. Mindkét állapot megemeli a betegség kiújulásának és progressziójának kockázatát.
A testtömeg 10%-ának gyors elvesztése erősen befolyásolja a betegség kimenetelét negatív irányba. A gyors testsúlycsökkenés mögött általában étvágytalanság, tumoros anyagcsere-változások, hányinger, ízérzés- és nyelészavar, ételundor, székrekedés, hasmenés, felszívódási zavar valamint lelki okok állnak.

Mit tehetünk a gyors fogyás megelőzésének érdekében?
A fenti tünetek és okok megszüntetésére komplex és személyre szabott táplálkozási programot alakítunk ki, melynek részei: pszichoterápia, étrend-kiegészítők kiválasztása, felszívódás támogatása komplex terápiákkal, speciális diéta kialakítása.

Mit tehetünk a túlsúly ellen?
Az emelkedett testtömegindexszel érkező pácienseink esetében lassú, kímélő súlyvesztést indítunk meg komplex módon, melynek alapelemei a rendszeres, kíméletes testmozgás, a célnak megfelelő kalorizálás, pszichoterápia, stresszkezelési módszerek megtanítása, anyagcsere-komplettáló készítmények és fizioterápiás módszerek alkalmazása.

4. A hangulati-, testséma- és intim működéssel kapcsolatos zavarok

Az onkoterápiás eljárások és maga a daganat is, szinte kivétel nélkül a test anatómiai és funkcionális károsodását, valamint a lelki egyensúly kibillenését okozzák. Ez a fajta lelki egyensúlyvesztés tovább erősíti a már meglévő, és a betegség kialakulásában is feltehetően szerepet játszó fokozott stresszterheltséget.
Az onkológiai betegséggel, illetve az alkalmazott kezelésekkel összefüggő, ilyen jellegű problémák enyhítése, vagy lehetőség szerinti megoldása nagymértékben javítja a beteg és környezete életminőségét, a beteg javulási-, sőt gyógyulási kilátásait is. Ezek a problémák:

 

 • az onkoterápiás eljárások következtében kialakult torzulások
 • emésztési zavarok, megváltozott bélműködés
 • hormonkezelésből adódó problémák
 • terméketlenség
 • nemi vágy és működés zavarai
 • korábban kialakított jövőkép megváltozása

Mit tudunk tenni a jobb életminőség érdekében? A szervi rehabilitációk lehetőségének feltárása, a beteg ismereteinek bővítése a saját állapotával kapcsolatban, pszichoterápia, szexológiai konzultáció, közérzet- és hangulatjavító fizikai terápiák, gyógytorna, intimtorna segítségével javíthatjuk vendégeink életminőségét.
Jól tudjuk, hogy egy ilyen nehéz élethelyzetben a rossz szokások feladása nagy kihívást jelent. Kutatások igazolták, hogy az életmódváltás sokkal sikeresebb, ha egy intenzív kezdet után folyamatos kapcsolattartással, félévenkénti kontrollal, évenkénti megerősítéssel támogatjuk a változtatni szándékozót.