Inkontinencia kezelés

Ez a kezelés elektromos áram használatát jelenti a medencei szervek, vagy azok idegellátásának ingerlésére. Célja: a terápiás válasz direkt kiváltása mellett az alsó húgyúti diszfunkciók szabályozása. Az elektrostimuláció az egyes izmok megkülönböztetésének és aktív működtetésének elsajátítását is segíti a passzív tornáztatásuk mellett. Az elektroterápiás készülék előre beállított, kész programokkal rendelkezik a különböző inkontinenciaformák kezelésére. Azonban lehetőség van egyéni programok készítésére is. A kezeléseket az optimális eredmény eléréséért ajánlott naponta végezni. Tapasztalataink szerint alkalmanként 15 perc, 6-8 nap kezelés után a betegek 90%-a panaszmentes lesz. A kezelés fájdalommentes, mellékhatása nincs. A beavatkozás hatására a hólyag izomzata feszesebbé válik, a beidegzések normalizálódnak, és a megfelelő vizelési inger részben vagy egészben visszatér.

Mi az inkontinencia?
Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. Az ok a vizeletkiválasztó szervek, illetve az ezekkel kapcsolatban álló nemi szervek kóros elváltozása, vagy a működésük szabályozásához szükséges idegrendszeri sérülés vagy betegség.
Az inkontinencia férfiaknál is előfordul, mégis főleg a nők életét keseríti meg. A kellemetlen tünetek akkor alakulnak ki, ha fokozódik a hasűri nyomás, pl. nevetéskor, tüsszentéskor, ugráskor, nehéz csomag cipelése közben. Idősebb korban a menopauza után fellépő tünetek kialakulásáért elsősorban a női hormon a felelős. Ez ugyanis fontos szerepet játszik a gátizomzat és a húgycső-záróizom rugalmasságának megtartásában.
Ezek a panaszok jellemzően már az első szülés után jelentkeznek, de a nők többségénél önmaguktól is elmúlnak.

Urge (sürgetéses) inkontinencia: a hólyagban lévő kisebb mennyiségű vizelet esetén is úgy érzi a beteg, hogy sürgősen el kell érnie a toalettre. Ezt az érzést a hólyag hiperaktív állapota okozza. Kiváltó okai lehetnek: öregedés, húgyúti fertőzés vagy betegség.
Túlfolyásos inkontinencia: a hólyagizomzat elvékonyodik vagy a záróizom túlműködik és a hólyagürülés elégtelenné válik. Kiváltó okai lehetnek: gerincsérülés, megnagyobbodott prosztata, egyéb beidegzési zavar. A hólyag megtelik vizelettel, de a vizelési inger elmarad, ezért megnyílik a hólyag záróizma és a vizelet elcsepeg, illetve kisebb-nagyobb mennyiségben elfolyik.
Stressz-inkontinencia: ezt minden olyan fizikai terhelés kiválthatja, mely a hasprés fokozódásával jár. Pl.: köhögés, nevetés, tüsszentés. Kiváltó oka: a gátizomzat elégtelen működése, gyengesége, melyet terhesség, szülés, ill. a menopauzával járó nőihormon-csökkenés válthat ki. Férfiaknál legtöbb esetben a prosztataműtét szövődményeként jön létre.
Funkcionális inkontinencia: ennek hátterében rendszerint nem urológiai ok, hanem tudatzavar áll (pl. a beteg nem emlékszik arra, hogy hol a toalett, ill. az mire használható, vagy olyan rossz fizikai állapotban van, hogy egyedül képtelen eljutni a mosdóba).