Foglalkozás- egészségügy másképp

– a kockázati tényezők kizárásáért, csökkentéséért

A Munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. Törvény elrendeli, hogy minden munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást köteles biztosítani valamennyi munkavállalója számára. A foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás szervezéséről és működéséről, az alkalmazottak kategóriák szerinti besorolásáról a 89/1995 (VII. 14) sz. kormányrendelet intézkedik.
Ezt saját magunkon is tapasztaltuk, hogy sokszor nem üti meg az elvárható minimum szintet, és a legtöbb munkaadónak és munkavállalónak is csak nyűg ez az egész.
Ezért dolgoztunk ki egy olyan programot, amely a kötelező vizsgálaton felül olyan fájdalommentes diagnosztikával segíthet rizikók feltárásában, amely hasznos lehet mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak.

A program mindenkinek ajánlott, aki túlhajtott, stresszes életmódot él, keveset mozog, túlsúlya van, sokat dohányzik, akinek a családjában előfordult örökletes betegség. A cél a megelőzés, de természetesen a még tünetmentes időszakban felfedezett és diagnosztizált betegségek minél előbbi és hatásosabb kezelése is elsődleges fontosságú.

A munkahelyi stressz miatti egészségproblémák az utóbbi években emelkedő tendenciát mutatnak. Az, hogy kinél, milyen betegség alakul ki, genetikai hajlam függvénye is. A tartós stressz miatt kialakulhat gyomor- és bélrendszeri (pl. fekély), szív- és érrendszeri betegségek (pl. vérnyomásproblémák, szívritmuszavar). Gyakori, hogy az érintett munkavállalóknál légzőszervi- vagy bőrtünetek, illetve endokrin betegségek (pl. pajzsmirigy alul- vagy túlműködés) jelentkeznek. Súlyosabb esetben depresszió, autoimmun-, sőt, akár daganatos betegség is előfordulhat.

Az általunk ajánlott szűrés egy vagy két korszerű, műszeres vizsgálatból, és az azt követő konzultációból áll. Ez egy hatékonyan felépített vizsgálati módszer, amely az elmúlt években már több ezer páciens diagnosztikáját, és ezáltal gyógyulási folyamatait segítette.
A mért adatok és automatikus értékelések figyelembe vételével a szűrésen részt vevők személyes konzultáció keretében összefoglaló értékelést kapnak orvosunktól, szakmai vezetőnktől az egészségi állapotukról, betegségeikről, illetve az egészségüket veszélyeztető kockázatokról.

A foglalkozás-egészségügyi csomag elemei:

Non-invazív véranalízis
A készülék a megszokott (vizelet-vérkép) laboratóriumi paramétereken messze túlmutató vizsgálati spektrumot ölel fel, ráadásul az alap paraméterek mellett azok értelmezését és a tényleges élettani folyamatok megértését segítő eredményekkel is szolgál. Hőmérsékletméréses módszerrel élő vért vizsgálunk, a test biológiailag aktív pontjaira helyezett elektródák segítségével. A vizsgálat többek között a máj- és emésztőenzimeket, a különböző szervek vérellátását, néhány hormonszintet, a vér alakos elemeit, vérgázparamétereket, vesefunkciókat, tüdő- és keringési mutatókat nézi.

Pulzusdiagnosztika
A vizsgálat 300 EKG-leütés alatt a bioritmus (idegrendszer) általános állapotát méri, képet kaphatunk továbbá a szervezetünk biológiai életkoráról, a napi aktuális energiaszintről, az energiatermelésről és -felhasználásról, a folyadékháztartásról, az emésztés-felszívódás arányáról, az alvás minőségéről, a stressz-szintről, illetve a szervezet stresszadaptációs képességéről. A vegetatív ritmus szabályozása meghatározza például az emésztés hatékonyságát, működését, de alapvetően meghatározza minden szervrendszerünk működésének ritmusát, és összehangolja azok működését.
A módszer nagyon jól használható a mindennapokban akár aktuális kihívások, élethelyzetek gyors elemzésére, és, hogy ezek a hatások mennyire befolyásolják saját belső ritmusunkat.
Egy esetleges sportsérülés utáni rehabilitációs időszakban is hasznos lehet, amikor fizioterápiás, korrekciós vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak, folyamatában lehet követni annak hatását.

És igény szerint:

Műszeres gerincvizsgálat
A módszer egy hazánkból elszármazott mérnök találmánya, aki a repülőgépgyártásban régóta használt technikát ültette át az orvoslásba.
Az egy csigolyatestből kilépő gerincvelői idegek testünk adott részét hálózzák be idegekkel, ezért a csigolyák elcsúszása vagy a gerincből kilépő ideg nyomás alá kerülése a belső szervek működésének zavarához vezethet. A műszer a gerinc részeit (nyaki, háti, ágyéki és keresztcsonti) külön elemzi. Ezután a terapeuta kiválasztja a korrigálandó csigolyaszelvényeket és lehetőség szerint rögtön kezeli is ezeket személyre szabott korrekciós technikával vagy egy alternatív kezelési módszerrel, például masszázzsal. Ezután a gerinc kiválasztott területeit újból fel lehet mérni, hogy a korrekció/kezelés előtti körülményeket össze lehessen hasonlítani a korrekció/kezelés utániakkal. Jól alkalmazható fejfájás, sérv, ízületi panaszok, az ún. triggerpontok kötöttsége esetén, illetve derékfájdalmak, háti panaszok, idegbecsípődés, végtagzsibbadás, izomláz kezelésére is használható.